Rohatka Cranwellova

Ceratophrys cranwelli

Výskyt: Brazílie, Argentina
Velikost: 17 cm
Hmotnost: Až 0,5 kg
Inkubace vajíček: 2-4 dny
Přeměna pulce v žábu: 7 týdnů
Krmivo: Hmyz, holata myší
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2963 zobrazení     0 komentářů

Rohatka Cranwellova obývá ve volné přírodě Brazílii a Argentinu.

Tento poměrně velký druh žáby dorůstá v dospělosti velikosti maximálně 17 centimetrů. Podobá se rohatce zdobné, není ale tak výrazné zbarvená i její barevný odstín je převážně hnědý. Na svou velikost je neobvykle hbitá. Samečci jsou menší a štíhlejší a mají vyvinutý ozvučný bubínek na hrdle. Hrdlo je kropenaté a horní čelist této žáby je opatřena zuby, kterými je rohatka schopna zachytit kořist. Ve volné přírodě se živí rozmanitou potravou, například drobnými obratlovci (drobní plazi, žáby, pulci, hlodavci).

Pro jednu rohatku Cranwellovu založíme terárium o velikosti 50 x 50 x 50 centimetrů. Dno pokryjeme tlustou vrstvou kůry z korkovníku, na kterou navršíme asi deset centimetrů kokosového humusu nebo směsi listí a zeminy. Rohatky se z poloviny zahrabávají do země, kde číhají na kořist. K zařízení patří i různé úkryty vybudované z kořenů a kamení. Nezbytnou součástí je plochá miska s vodou, aby v ní rohatka Cranwellova i plavat. Dno udržujeme stále vlhké a nádrž denně rosíme.

Rohatka Cranwellova v zajetí požírá běžně dostupný hmyz, ale také mláďata myší (potravní záliba je kus od kusu velmi individuální).

Rohatka CranwellovaNázvy ve světě

Anglicky: Cranwell's Horned Frog, Německy: Chaco Hornfrosch, Slovensky: Rohatka Cranwellova

Foto: http://scalestails.tumblr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.