Kraska červenozobá

Urocissa erythrorhyncha

Výskyt: Východní Asie
Velikost: 67 cm
Hmotnost: 150-235 g
Počet vajec: 3-5 ks
Inkubační doba: 17 dnů
Potrava: Bezobratlí, malí obratlovci, plody a semena
velikost písma:  A A A
26.11.2013     Autor: Adam Bura     9267 zobrazení     0 komentářů

Kraska červenozobá (latinsky Urocissa erythrorhyncha) je krkavcovitý pták velikosti evropské straky obecné, ale ocas tohoto druhu je výrazně delší. V češtině i odborném pojmenování ji nazýváme červenozobou (červené jsou i nohy a kroužek okolo očí), ale sytost zbarvení může být u některých jedinců slabší, až po žlutou. 

Kraska červenozobá obývá širokou oblast, od západních svahů Himalájí, východně až po Čínu a Vietnam. Preferuje stálezelené lesy v kopcovitých nebo horských oblastech. Často ale obývá také otevřené borovicové lesy. 

Potravu si hledá na kraska stromech i na zemi. Kraska červenozobá se živí, stejně jako jiní krkavcovití, širokou škálou potravy - bezobratlí, malí obratlovci, vejce, plody a některá semena. Často vybírá ptačí hnízda, z nichž požírá zmíněná vejce, ale i holata. 

Tento druh hnízdí na stromech a velkých keřích v relativně mělkém hnízdě.

V poslední době jsou krasky velice oblíbené i u soukromých chovatelů. Jejich držení nečiní žádné větší potíže, odchovy jsou ovšem obtížnější, a nebývají zrovna časté. Vzhledem k potravním návykům není vhodná pro společné voliéry, ale například v Zoo Ostrava ji najdeme i ve společné voliéře s menšími ptačími druhy.

Kraska červenozobáNázvy ve světě

Anglicky: Red-billed Blue Magpie, Německy: Rotschnabelkitta, Polsky: Kitta czerwonodzioba, Slovensky: Kráska červenozobá

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.