Aktuálně: 5 091 inzerátů172 505 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

ZOO v Olomouci se rozrostla o dvě mláďata kočkodana husarského

ZOO v Olomouci se rozrostla o dvě mláďata kočkodana husarského
Ing. Zbyněk Pokorný 06.04.2014, 19:53
2 920 2 minuty čtení

Olomoucká zoologická zahrada se rozrostla o dvě mláďata kočkodana husarského. Jejich otec pochází přímo z Afriky a podle zoologů je tak geneticky velmi vzácný. Do rozmnožování se však samci se jménem Patashon zpočátku příliš nechtělo. Na mláďata čekala zoo od jeho příjezdu téměř dva roky. ČTK to dnes řekla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Po příjezdu samce kočkodana husarského v roce 2012 do něj pracovníci zoo vkládali velké naděje. "Je geneticky vzácný, což znamená, že pochází přímo z Afriky a ke své evropské populaci je tudíž nepříbuzný," uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Patashon si ale své ceny podle mluvčí zoo zpočátku patrně nebyl vědom a místo páření se od něj opice dočkaly pár facek. "Další kontakty Patashon navazoval spíše s návštěvníky a vize rozmnožování kočkodanů se tedy vzdalovala. Zvláště poté, co byl Páťa viděn, jak kolem něj sedí samice a ukazují mu, co se od něj očekává. O to větším překvapením jsou pro nás dvě letošní mláďata," doplnila Gronská. Mláďata se narodila 12. a 18. března. Matky mívají jen jedno mládě. Zhruba půl roku je budou nosit na sobě.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku chová kočkodany husarské od počátku 70. let; v novodobé historii od roku 2003. Teprve po tomto roce se kočkodani začali rozmnožovat. Odchovali tu 15 mláďat. Současnou skupinu tvoří pět samic, Patashon a dvě mláďata.

Kočkodan husarský žije ve volné přírodě především v západní až východní Africe v travnatých stepích. Na rozdíl od ostatních kočkodanů netráví většinu času na stromech, ale zdržuje se na zemi. Je nejrychleji běhajícím primátem, pobíhá po čtyřech, dokáže vyvinout rychlost až 40 kilometrů za hodinu. Za den je schopný uběhnout až deset kilometrů. Na stromy se ve volné přírodě neuchyluje ani v případě nebezpečí, snaží se spíše zachránit útěkem. Někdy však na nich nocuje a také v jejich větvích rodí mláďata.

ZOO v Olomouci se rozrostla o dvě mláďata kočkodana husarského Foto: Peřina Luděk

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat