Aktuálně: 5 201 inzerátů171 600 diskuzních příspěvků17 703 uživatelů

Kozy a králíci v jednom výběhu? Symbióza, která může fungovat

Kozy a králíci v jednom výběhu? Symbióza, která může fungovat
Ing. Zbyněk Pokorný 05.11.2017, 16:00
3 591 4 minuty čtení

Chov těchto dvou velikostně rozlišných druhů hospodářských zvířat už vyzkoušela celá řada chovatelů. Nutno podotknout, že u spousty se toto soužití osvědčilo a funguje dodnes. Jaké jsou výhody a nevýhody společného chovu králíků a koz? To se dočtete v následujících řádcích, které se mohou stát inspirací i pro vás.

Králíci se plně zasytí tím,

co kozy roztrousí

Pokud začnete surfovat internetem, těžko narazíte na nějaké negativní zkušenosti chovatelů. Naopak, výhodami je úspora místa. Už nebudete potřebovat starou králíkárnu nebo ji můžete zaplnit dalšími králíky, kterých tak můžete chovat víc. Nespornou výhodou je dožírání zbytků od koz. Ty jsou známi svojí mlsností, a co jim od huby odpadne na podlahu kotce, toho už si nevšimnou. Často ani nepomůže sebrání a uložení zpět do jeslí. Pro chovatele, kteří se se senem suší v parném počasí nebo za něj dokonce zaplatí, je to jasné plýtvání. Taková podestýlka pod kozou je moc drahá. V dnešní době sice už existují speciální krmítka, která znemožní kozám plýtvat se senem, nicméně většina chovatelů používá stále klasické jesle.

Komponenty krmné dávky koz a králíků jsou téměř shodné. Pokud nabídnete kozám čas od času nějakou pochutinu ve formě ovoce, králicí si jí nevšimnou. V chování nejsou také značné rozdíly. Po příchodu chovatele do maštale, se kozy i králici zvědavě seběhnou k vám a žadoní o něco dobrého. Kozy samozřejmě zajdou dál a prolustrují i chovatelovi kapse, aby našly kus suchého chleba. Krmení z ruky zvládají oba druhy bez ostychu. Velkou výhodou tohoto soužití dvou rozdílných druhů je značná úspora krmiva. Králíci se plně zasytí tím, co kozy roztrousí a chovatel se o ně nemusí nijak zvlášť starat. Nižší váhový přírůstek u králíků chovatelé nepozorují. Navíc králíci jsou ve větším kotci rozhodně šťastnější, než v prostorově omezené králíkárně. Koza je typické společenské stádové zvíře, a pokud chováte pouze jednu kozu na mléko, opravdu se vyplatí přidat k ní aspoň jednoho králíka, který ji bude dělat tolik žádanou společnost a zábavu. U samostatné kozy, která se začne časem nudit, dojde i k poklesu mléčné užitkovosti. Kdo nechce chovat králíky, může ke koze pořídit aspoň morče. To je svojí velikostí samozřejmě mnohem menší a kotec musí být proti úniku zabezpečen dokonaleji.

V následujícím odstavci si popíšeme možné komplikace, které mohou nastat. Nejde o žádné velké mínusy a zpravidla je lze snadno odstranit. Jisté nevýhody nastanou v případě čištění hnoje. V takovém případě je lepší králíky po dobu kydání oddělit, aby se nám nepletli pod nohami. Také ten, kdo pouští kozy na pastvu musí dávat pozor, aby mu králíci v nestřežený moment neprchli. Králíci si v senné podestýlce s oblibou dělají pelechy, které jim zvědavé kozy ničí. V tomto ohledu by bylo nejlepším řešením zabezpečit malou část kotce, do které by se kozy nedostaly. Opravdu stačí zabezpečit jeden z koutů, například prkennou deskou, za kterou zůstane prostor, kam se koza nedostane nebo dřevěnou či plastovou boudou pro králíky. Ve větším kotci se u králíka poměrně rychle probudí jeho běžecké vlohy a poté, když jej budete chtít chytit, dá vám to zabrat. To jsou snad jediné nevýhody provázející společný chov králíků a koz.

Samozřejmě i v tomto případě musí chovatel brát v potaz, že co jedinec, to jiná povaha. Zpočátku se vyplatí najít si čas a vzájemné chování koz a králíků nějakou dobu pozorovat. Zvláště u koz může také dojít k razantním změnám chování v průběhu roku. Například v březosti nebo po porodu může i sebehodnější koza otočit, kůzlata bránit a na králíky zaútočit. Z tohoto důvodu se chodí pro společný chov spíše bezrohé kozy.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat