Aktuálně: 4 818 inzerátů176 083 diskuzních příspěvků17 778 uživatelů

Chovatelé pozor! Evropská unie může zavést pozitivní seznamy v zájmových chovech

Chovatelé pozor! Evropská unie může zavést pozitivní seznamy v zájmových chovech
Lenka Kuchařová (Lenkok) 30.05.2023, 17:55
2 970 3 minuty čtení

V současné době nemáme chov zvířat v ČR nějak omezen, pouze je regulován či zakázán z ochranářských, zdravotních nebo jiných důvodů. Jedná se o tzv. negativní seznamy, které platí v každé zemi různě, což znamená, že chovatel si může pořídit zvíře, které není uvedeno v negativním seznamu, kterého nesmí chovat, rozmnožovat a prodávat.

Skupina aktivistů z několika západních zemí prosazuje zavedení tzv. pozitivních seznamů v EU. Pozitivní seznam znamená, že je povoleno chovat pouze několik desítek ,,bezproblémových“ druhů zvířat, která jsou v něm uvedena. Ostatní druhy mimo seznam jsou v podstatě zakázána.

Pozitivní seznam by se týkal všech chovatelů s výjimkou certifikovaných ZOO a záchranných stanic. Znamenalo by to zákaz chovu většiny zvířat a majitelé by je nemohli rozmnožovat, obchodovat s nimi a ani je vystavovat. Mohli by si je nechat pouze na dožití. Byl by konec s veškerými výstavami a burzami. Významné by byly i ekonomické dopady, např. na osoby, které zajišťují výrobu krmiv, klecí a nádrží, ti všichni by přišli o práci.

„Dle aktivistů zvířata v

soukromých chovech trpí“

Aktivisté vyžadují pozitivní seznamy s tvrzením, že zvířata v soukromých chovech trpí a mají vysokou úmrtnost. Ve svých článcích argumentují také přenosem různých chorob z chovaných zvířat na člověka, které by mohly způsobit podobnou pandemii jako Covid-19. Dle aktivistů také domácí chovy likvidují původní druhy, a to tím, že jsou hromadně odchytáváni jedinci z volné přírody. Navíc prý chovatelé zvyšují riziko zavlečení invazivních druhů do volné přírody. Dokumenty, které používají, aby získali podporu politiků a veřejnosti, jsou vesměs zmanipulované, zkreslené a plné zcela nepravdivých údajů.

V České republice je naprostá většina druhů odchovávaná v zajetí, takže naopak pomáhají tím, že po jedincích z přírody není poptávka (odchovaní jedinci netrpí chorobami). Navíc odchyt zvířat z přírody a případný dovoz byl v EU již dávno zakázán.

Navrhovatelé pozitivního seznamu jsou zahraniční neziskové aktivistické organizace, které v roce 2020 sepsali petice, jimiž se obrátili na Evropský parlament. Ten pozitivní seznamy prosadil. Organizacím se v roce 2022 povedlo přesvědčit 18 členských států, že je nutné zavést tzv. pozitivní seznamy. Evropská komise proto zahajuje projekt, který by zmapoval potřebnost takového seznamu. Uvedený projekt se EU chystá vyhlásit v nebližších měsících. Pokud by projekt ukázal na potřebnost pozitivního seznamu, musel by být naplněn!

Chovatelé pozor! Evropská unie může zavést pozitivní seznamy v zájmových chovech

V Česku nyní tedy vznikla podpisová akce proti úmyslu zavést celoevropské pozitivní seznamy zvířat. Cílem je sesbírat co nejvíce podpisů, proti záměru zavést omezený seznam povolených druhů zvířat pro zájmový chov. Podle pravidel EU se totiž Evropská komise musí zabývat podnětem, který podpoří minimálně milion obyvatel Evropské unie. Takové číslo podpisů by bylo pádným argumentem při studii (ne)potřebnosti celoevropských pozitivních seznamů zvířat.

Ukažme, že trváme na zachování chovatelství a odmítáme svým hlasem přijmout ý seznam. Máme jedinou šanci toto nebezpečí zastavit. Více informací najdete na webových stránkách Českého svazu chovatelů, který zajištuje podporu celé akce.

Autorka článku: Lenka Kuchařová (Lenok)

https://www.ararauna.cz/rubrika/cites/

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat