Aktuálně: 2 479 inzerátů238 357 diskuzních příspěvků18 685 uživatelů

Rasy

filipo
filipo 16.09.2024, 20:41:04 xxx.xxx.239.32

Dobrý den

proti řasám jsou nejlepší šneci, krunýřovec jednopruhý (otík), nebo pokud máte velké akvárium tak parmičky siamské.

Sardullah
Sardullah 17.09.2024, 18:28:29 xxx.xxx.189.104

Proti řasám je nejlepší mít v akvárku rovnováhu resp. stav, který se tomu blíží. Často se řasy objevují v čerstvě založených akváriích (čerstvě znamená i několik měsíců po založení), často sami vymizí, až si akvárko sedne…pokud je tam správný poměr živin a světla…není přerybněno, nepřekrmujeme a není to přesvícený holobyt.

Teda z fotek pořádně neurčím rostlinu…na té první fotce mi to připomíná nějaký echinodor…tyto rostliny se běžně prodávají, když to laicky řeknu ve vzdušné formě, jsou pěstovány ve sklenících, ne ve vodních nádržích a když je umístíme do akvária, tak ty suchozemské listy postupně odumřou a vyrostou nové “podvodní”…a mě na té první fotce přijde, že se nejedná o řasu, ale o odumírající list.

Jestli i ta druhá fotka je nějakej echináč, tak stejný problém.

Pokud máte řasy jako takové, tak já osobně bych přihodila hromadu nějakého rychlerostoucího plevelu, aby odčerpal živiny a hrst šneků…okružáků, levatek…

Chtělo by to asi více info o akvárku, takhle je to věštění z křišťálové koule…

Otíci na šneky ano, ale pozor, jsou to importy, velká úmrtnost, parmičky siamský asi ju, ale dokud jsou to mladý kusy, starší nejenže se na konzumaci řas můžou vybodnout, ale můžou i ožírat rostlinstvo…

Pavel (neregistrovaný) 22.02.2025, 12:09:29 xxx.xxx.154.18

Dobry den, chtel bych se zeptat jaky pripravek mam koupit v akvaristice proti rase(aby mi ji ucine vyhubila, ale aby mi neznicila rostliny a krevetky Caridina japonica). 

Nasadil jsem do sveho 400 litroveho akvaria 40 krevet, 3 dospele sturisomy panamense a blackmolly, ale na rasu nemaji-nestihaji. 

Dela se mi dlouha stetickova rasa na kryptokorynach a po stenach svetle zelena(bez vlaken)- co 5 dni po setreni je tam dalsi nanos. 

Poradte prosim jakou chemii, jaky postup a popr. zkusenosti. 

Dekuji za radu Pavel.

Sardullah
Sardullah 23.02.2025, 16:24:05 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Pavel z 22.02.2025, 12:09:29

Na chemii se vyprdněte….důležitá je rovnováha…když bude rovnováha a nebo stav rovnováze se blížící, tak řasy sice budou taky, ale ve snesitelném množství…

Navíc chybí informace, jak je akvárko staré…ono často, když je akvárko čerstváček a ještě si to nesedlo, tak řasy můžou být problém…záleží na mnoha faktorech…jak to mám osázený…mám přerybněno, funguje dostatečně filtrace atd atd…

Dlouhá štětičková…jakože ruducha??…černá řasa ??…tu stejně většina řasožroutů neřere…možná parmička černopruhá (siamská)…mladí jedinci, ale pokud budou mít na výběr, tak se na ní taky vybodnou…

rasa na kryptokorynach…pokud byly rostliny zakoupeny v emerzní formě a přechází do submerzní formy, tak emerzní listy můžou odumírat a může na nich růst řasa…já třeba na echinodorech staré listy nechávám, rostlina z nich čerpá živiny, ale kdyby byly napadené ruduchou, tak je odstraním…pokud rostlina prosperuje a rostou nové listy, tak na těch by se už řasa dělat neměla…

po stenach svetle zelena(bez vlaken)…no napadá mě, jestli v akvárku není příliš světla…já si teda osobně s řasou na sklech moc hlavu nedělám, to se dá vyřešet setřením skla…

Naléváním zázračných vodiček do akvárka se možná na chvíli problém vyřeší, ale…rozhodně to ale nevyřeší příčinu a navíc bych se bála, že mi to akvárko ještě víc rozhodí…

PDD (neregistrovaný) 24.02.2025, 09:32:59 xxx.xxx.123.103

Souhlas s předchozí odpovědí:

Pokud mohu doporučit,nechtěj to vyřešit nějakou zázračnou chemií,raději méně krm,jen tolik,co za chvilku sežerou.Více měň vodu.Tato řasa je rozšířená v akváriích,kde stoupají dusitany atd díky malé higieně.Jak často měníš vodu a kolik?Jakou máš filtraci?Měřil jsi parametry vody?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.