Skořápky by musely být dlouhodobě vysušené a kvalitně nadrcené, mnohem lepší je čistý vápník. Poprášit každý den nebo obden krmení.
Ahojky. Chci se zeptat, jak mám podávat gekončíku nočnímu drcené skořápky a jak často? Díky moc, chiko.
Ahojky. Chci se zeptat, jak mám podávat gekončíku nočnímu drcené skořápky a jak často? Díky moc, chiko.
Skořápky by musely být dlouhodobě vysušené a kvalitně nadrcené, mnohem lepší je čistý vápník. Poprášit každý den nebo obden krmení.
Nesmysl. Čistý vápník, to je měkký a vysoce reaktivní kov.
Pro své plazy (nemám ale přímo gekončíky) dávám drcené skořápky běžně. Z vlastních zdrojů, a dobře usušené a nadrcené. Hrubší drcenou frakci (drtím ručně, v dlani) dostane opět drůbež, to nejjemnější střádám pro plazíky. Cca při každém třetím krmením lehce popráším před zkrmením krmný hmyz. Mláďatům ve vývoji klidně i častěji. Popř. alternativa, trvale v terárku umístěná malá plná mistička či hromádka někde na šutříku.
Také využívám vaječné skořápky. Pro dospělé želvy a ze známého zdroje hned z kuchyně a čerstvé, zejména v období snůšek . Zbytky bílku zaručí že atraktivita bude mimořádná. Pro ostatní plazíky a malé želvy je vždy zajištěna mistička s jemně drcenými skořápkami. Ty jsou však již, pro jistotu, tepelně upravené. Stačí deset, patnáct minut v troubě na 200° C a nadrtím v takovém tom malém mixérku. Následující postup stejně jako sharingan. Ti ostatní plazíci jsou, pogony, chameleoni, gekončíci a nezapomínám obohatit zbytkem ani krmivo pro krmný hmyz.
Nic jiného než skořápky nechcu tak obyč vápník rozhodně ne. Děkuji. Kuchyňské skořápky se zbytky bílku by byly nejlepší. Už jsou vyvařené a nemusí se dlouho vysoušet. Myslíte že gekončíkům zbytky bílku po oloupání skořápky nemohou snad škodit?
Nemyslím že by jim bílek vadil, jen mám obavy že by se mohl zkazit, zejména tedy u té drobotě. Drť ze skořápek se v terku fláká poměrně dlouho, zobnou si jen občas a nikdy ne tolik aby zlikvidovali všechno. Syrové skořápky, tedy takové ty nijak tepelně neošetřené a ještě mokré, vyskytující se u nás v kuchyni vždy když dělá manželka třeba knedlíky nebo jiné těsto, vezmu a rovnou s tím do výběhu dospělým želvám. Zlikvidují je během chvíle. To si ovšem dovolím jen u vajec známého původu. Neznámé migranty vždy raději proženu troubou i když tím ztrácejí na atraktivitě.