Královské zahrady (nyní národní) v Athénách skrývaly překvapení. Dvacátého ledna tohoto roku stačily necelé dvě hodiny volného času k procházce a byly k vidění želvy (Testudo marginata) nerespektující uznávaná pravidla zimního spánku. Upozorňuji že jde pouze o zajímavost o kterou se chci podělit, nikoliv o rozporování postupů nutných k úspěšnému chovu těchto želv v našich podmínkách. Konkrétní naměřené teploty v den pozorování. Denní 8°- 11° C občas, při protrhané oblačnosti, krátkodobě až 15° C. Noční cca 5°- 8°C. Denní doba 13-15hod tj. našich 12-14hod.
foto1+2+3/ přistižená samička, vidíte že na 2 se nijak neostýchá a baští.
foto 4+5/ trošku rozpačitější samec
.foto 5/ další samička Testudo marginata
Pro doplnění když už to v tom telefonu mám
foto 6+7/ něco z invazivních létacích druhů z Jižní Ameriky (Myiopsitta monachus)
foto 8/ a něco z plavacích ze Střední Ameriky (nepoznám přesně, proto musí stačit sp.)
foto 9/ a také z dřevěné zrovna kvetoucí parády, mimoza (Acacia dealbata)
Jistě každý tuší že městský park není zrovna původní lokalita a že jde o želvy buď záměrně nebo omylem umístěné v tomto prostředí. Proto, pro spravení chuti a vkusu, ukážu ještě pár starších fotek původních přirozených lokalit želv vroubených.
foto 10+11+12+13/ přirozené lokality výskytu o hodný kus na jih od Athén
foto 14+15/ samec a pár Testudo marginata v přirozeném prostředí ke kterému na mnoha místech patří i stáda koz foto 16, jejich trus, zejména čerstvý, využívají s oblibou želvy jako obohacení své stravy.
Krása. Jak tomu mám ale rozumět? Želvy ve své domovině nerespektují hibernaci? A navíc, když vylezou jdou se nakrmit? To popírá veškeré naše vědění. Nebo se začíná projevovat globální oteplování.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.01.2025, 08:51:50
"Jak tomu mám ale rozumět?" Takovou otázku si kladu také. Na nějaké hlubší porozumění však dvouhodinové, víceméně náhodné a nečekané, setkání není. Jen dokumentuje fakt, že se želvy pravděpodobně řídí spíš mikroklimatickými podmínkami na konkrétním stanovišti než datumem v kalendáři.
“Želvy ve své domovině nerespektují hibernaci?” Jistěže respektují, obvykle totiž nemají jinou možnost. Koncem minulého tisíciletí, tedy v dobách kdy jsem se o želvy intenzivně zajímal, jsem pro nedostatek věrohodných informací podnikl dvakrát krátkou zimní okružní poznávací cestu po lokalitách na kterých jsem v jarních a letních měsících želvy běžně potkával. Jednalo se o leden, únor a lokality v Rumunsku, Bulharsku, západním Turecku a na Peloponésu. Nikdy a nikde až na jednu jedinou výjimku nebylo po želvách ani stopy. I domorodci na můj dotaz tvrdili že první želvy budou k vidění nejdříve tak koncem února. Ta výjimka byla Testudo hermanni b., která se nesměle půlkou těla vyhřívala na pobřežních pláních, jižně od městečka Messini (Peloponés).
“A navíc, když vylezou jdou se nakrmit?” Není možné srovnávat klasickou pastvu s občasným oždibováním zeleného v teplotně nepříznivých obdobích nebo měsících. I v našich podmínkách lze zastihnout zejména margináty jak si občas uštípnou zeleného když je třeba v prosinci vyláká sluníčko z boudy. Ona totiž ta idea dokonale vyprázdněného zažívacího traktu před a během hibernace je celkem nesmysl a bohužel urputný. Jde o jiný problém.
“To popírá veškeré naše vědění” To ovšem znamená že vědění o želvách je třeba dopilovávat a dopilovávat a ony stejně vždy překvapí.
"Nebo se začíná projevovat globální oteplování." Tento leden není v dlouhodobém průměru ničím mimořádný ani výjimečný, tak to tvrdí starousedlíci. Ono mne to totiž také hned napadlo.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 26.01.2025, 14:23:25
Koukám, že jste si udělal hezký výlet. 👍
Taky jsem přemýšlel o návštěvě nějaké destinace, ale obávám se, že to nějaký pátek nevyjde. 😀 Co jsem hledal tak mě hodně zaujal Východní Timor - docela nedotčená příroda, krásný prostředí apod…, ale bohužel je tam vysoká kriminalita a je to docela riskantní lokace s tím, že celý výlet není úplně levná záležitost. Takže to dopadne na lokaci Seychely kde to může být též hezké. 😀
Se vším souhlasím, hlavně ten vyprázdněný trakt. Z toho se dělá u nás strašák, jak něco zbude ve střevech, začne to hnít, kvasit a želva dostane otravu a ejhle, asi to nebude tak docela pravda. Stejně jako se tvrdí, že teplota musí být konstantní, aby se želvy během hibernace nebudily nevysilovaly neustálým probouzením a ejhle, další minela. V přírodě se budí a jdou si uždibnout. No člověk se má stále co učit.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 28.01.2025, 13:56:25
To jen tak na první pohled vypadá🤫. Na druhý zjistíte že způsob trávení volného času v mém podání má od příčetnosti poměrně daleko. Stačí k tomu mít slušné auto, trvanlivou manželku (nebo opačně) a nepřekonatelnou potřebu vidět a zažít to co vás zajímá na vlastní oči a kůži. Když k tomu přidáte ještě nutnost vyhýbat se turistickým destinacím a jiným podobným lákadlům, vyjde vás taková okružní jízda levněji než klasický dovolenkový a stejně dlouhý pobyt na pláži někde v Chorvatsku. Když to dokážete tak největší utrácení nad běžný rámec jsou trajekty, v tomto případě 2x, pohonné hmoty a samozřejmě manželka páč má nutkavou potřebu nakoupit různé pozornosti (blbosti) spřáteleným domorodcům v cílových oblastech. Nutno podotknout že oni vás zase nakrmí, nechají přespat a vykoupat což zejména v zimním období je služba nadmíru příjemná, zejména když je "zadarmo".
Docela to vrhá všechno jiný stín na to jak by měla být velká bedna na zimování. Když se potřebuje želva i protáhnout tak by možná měla být i dost prostorná.