Aktuálně: 2 742 inzerátů261 952 diskuzních příspěvků19 171 uživatelů

Hadí zrak..

Lustvisihák (neregistrovaný) 28.02.2025, 18:01:43 xxx.xxx.43.211

Zdravím.. ví prosím někdo, jak vidí hadi ? Nikde jsem se to nedočetl.. Zajímá mě, jestli vidí jen před sebe, nebo jako ptáci  každým okem do boku..

Kalaman (neregistrovaný) 02.03.2025, 08:16:45 xxx.xxx.136.183

Zrak je nejnápadnějším orgánem a je jediným snadno rozeznatelným smyslem na těle organizmů. Obojživelníci se řídí zrakem hlavně při lovu potravy, neboť zpravidla reaguji na pohyb. O nehybné objekty obvykle nemají zájem. Avšak v zajetí si některé druhy zvyknou přijímat i mrtvou a nehybnou potravu, pokud ji klademe vždy na stejné místo. Z našich druhů si takto zvyknou přijímat potravu asi jen ropuchy a blatnice. Naproti tomu plazi rozeznávají zrakem více a pomocí zraku se dobře orientují v prostoru - například želvy a většina šupinatých plazů (kam náleží ještěři a hadi). Je sice pravda, že některé naše druhy vidí na větší vzdálenosti trochu hůře (například ještěrka živorodá, slepýš křehký a zmije obecná), jiné druhy (ještěrka zelená, užovka stromová) pak vidí dobře i na velké vzdálenosti, v řádu mnoha desítek metrů. Zatímco obojživelníci zrakem většinou zachycují jen pohyb a méně rozeznávají tvary objektů a jejich povrchové struktury, plazi vidí v průměru lépe a dále.

Anonymní (neregistrovaný) 02.03.2025, 18:23:30 xxx.xxx.43.211

Na místo uštěpačných poznámek běžte raději do..kina pane všeználek..sorry jako..

Anonymní (neregistrovaný) 02.03.2025, 18:24:40 xxx.xxx.43.211
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kalaman z 02.03.2025, 08:16:45

Diky za fundovanou odpověď..

J5
J5 02.03.2025, 20:16:03 xxx.xxx.171.42
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.03.2025, 18:23:30

Hm, tak to já bych se chtěl anonyma zastat. Je pravda že odpověď mohla být formulovaná kapinku jinak ale vzhledem k tomu že se v problematice zraku vůbec neorientujete tak někde se začít musí. Naopak Kalaman nezodpověděl, přes veškerou snahu, tu primární část dotazu. Očekával bych alespoň zmínku o monokulárním a binokulárním vidění, zejména v souvislosti s touto částí vašeho dotazu “Zajímá mě, jestli vidí jen před sebe, nebo jako ptáci každým okem do boku..” No nic pokud jste spokojen nebudu do toho šťourat ale neodpustím si reagovat na zjevné podceňování zraku ptáků který je jeden z nejlépe vyvinutých v živočišné říši. On totiž pocit že ptáci koukají každým okem pouze do strany nic jiného nenaznačuje, takové omezení vylučuje překrývání zorného pole, tím pádem binokulární vidění a tudíž přesné určení polohy a vzdálenosti zájmového bodu v prostoru. Příkladem nutnosti b.v. by mohl být třeba krahujec lovící v hustém křoví drobného ale nadmíru čilého ptáka, nebo též lovící sokol, který v maximální rychlosti nutně potřebuje určit přesnou polohu rychle letícího holuba, zde naopak, ve volném prostoru. Tak nejkřiklavější příklady jsem uvedl a ty všeobecné, platící víceméně pro všechny ptáky, jsou prosté. Už jen takové obyčejné přistání na větev by bez možnosti binokulárního vidění znamenalo pro ptáka to že místo příkladného přistání dojde k letecké katastrofě. 

kometa
kometa správce
03.03.2025, 07:28:16 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 02.03.2025, 20:16:03

bez možnosti binokulárního vidění

Beru podle koní. Ti taky mají oči po stranách, ale i úsek binokulárního vidění. Sice menší než masožravci, ale dostatečný na to, aby odhadli, kdy se mají odrazit před překážkou. Jak píšete - jinak letecká katastrofa. I pro jezdce.

Anonymní (neregistrovaný) 05.03.2025, 09:59:03 xxx.xxx.39.241

Jak je zrak ptáků přizpůsobený k letu? Ptáci mají fascinující zrak, který je přizpůsobený k letu a lovu potravy. Jejich oči jsou obvykle umístěny po stranách hlavy, což jim poskytuje široký zorný úhel a schopnost vidět jak před sebou, tak i do stran. Tato vlastnost je důležitá pro let, kdy musí ptáci být schopni vidět své okolí z různých úhlů a navigovat v prostoru. Zrak ptáků je také adaptován na různé světelné podmínky. Mají většinou dobře vyvinutý zrakový systém schopný vidět jak ve dne, tak i v noci. Některé druhy ptáků mají dokonce schopnost vidět ultrafialové světlo, což jim umožňuje detekovat potravu nebo se orientovat v prostředí jinak neviditelném pro lidské oko.

Tak to by jsme měli..a vraťme se prosím k hadům.. 

trojAAAcko
trojAAAcko 05.03.2025, 10:36:30 xxx:xxx.c035:60be
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 05.03.2025, 09:59:03

Ptáky jsme měli hotové no, ale Vy jste to ještě víc zamotal a promíchal, že to nedává smysl. Textem který je tak obecně napsán, že je nicneříkající. 

J5
J5 05.03.2025, 11:16:48 xxx.xxx.171.42
»

No to bude jednoduchá odpověď na takto položenou otázku. Ovšem dopadneme přesně tak jako u ptáků. Takže, hadi vidí různě, tedy přesně tak jak ten který druh potřebuje pro lov potravy a vlastní přežití v tlaku prostředí ve kterém žije. Některé druhy vylepšují vnímání viditelného spektra vnímáním i infraspektra např. některé krajty a chřestýši, jiné dokáží doplnit zrak vnímáním pachů atd. a některé druhy kombinují všechny tyto možnosti orientace. No a takto bychom mohli pokračovat dál a dál a poukázat na rozdíly v kvalitě zraku u stromových hadů, pozemních hadů i hadů lovících a zdržujících se převážně pod povrchem země případně pod hladinou vody. Takže já si opravdu myslím že ta tlustě napsaná odpověď je nejsmysluplnější.

kometa
kometa správce
05.03.2025, 14:39:05 xxx.xxx.224.101
»

nebo se orientovat v prostředí jinak neviditelném pro lidské oko.

Přiznám se, že konci této věty nerozumím. Jaké prostředí je neviditelné pro lidské oko?

Buggyra
Buggyra 05.03.2025, 14:42:40 xxx.xxx.198.226

Tak třeba tučňáci v moři ve větší hloubce mají šanci, pokud umějí využívat UV světlo, vidět lépe, než by viděl člověk 🙂 Nic jiného mě úplně nenapadá, protože v noci asi nebude ani UV světlo, tak v noci se zrovna podle něj asi lépe než lidi nezařídí. Ale třeba se pletu.

kometa
kometa správce
05.03.2025, 14:45:40 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.03.2025, 14:42:40

Já myslela, že UV záření se moc hluboko pod vodu nedostane. Ale nevím to jistě.

Buggyra
Buggyra 05.03.2025, 14:54:41 xxx.xxx.198.226

Myslím, že UV dál, než viditelné. Ale je fakt, že jste mě zviklala a šla jsem si to hledat. A našla jsem jen, že voda pohlcuje nejsnadněji červenou část spektra a nejdále pod hladinu proniká zelenomodré a fialová část spektra. To by s tím UV mohlo korespondovat… Nejpronikavější je zřejmě UVA, zatímco UVB uvádějí, že se dostane nějaký půlmetr pod vodu.

kometa
kometa správce
05.03.2025, 15:00:16 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.03.2025, 14:54:41

Ano, to dává smysl. UV záření je “nejprůraznější”.

J5
J5 06.03.2025, 09:39:28 xxx.xxx.171.42

Já myslím že nejprospěšnější bude moc do toho nešťourat, opatrně z celé problematiky vycouvat, případně držet se jen na povrchu a v obecně známých v termínech. Ne že by téma nebylo zajímavé ale je natolik obsáhlé a plné výjimek že bychom se ve snaze někam se prošťourat mohli klidně i opupínkovat.🤪On už jenom fakt že lidské oko nelze brát v žádném případě jako standart protože schopnost vnímat je omezena rozsahem světla s vlnovou délkou zhruba od 400 do 700 nanometrů což jsou hodnoty které leckterý druh hada (ptáci a ryby také) hravě překoná a to zejména v horní oblasti. K tomu je třeba zohlednit že většina savců má pouze dichromatické vidění, tedy pouze dva druhy čípků. V tomto ohledu je na tom člověk (zdravý, bez poruchy vnímání) a ostatní primáti lépe páč disponuje třemi druhy tj. má tedy vidění trichromatické, podobně jako mnohé druhy hadů (nejen). Co takový jeden čípek navíc dokáže způsobit např. ve vnímání barev je zásadní. K tomu je třeba dodat že někteří šťastlivci mezi běžnou lidskou populací mají jeden čípek navíc, vidí tedy tetrachromaticky. Jejich barevný svět si “normální” člověk ani nedokáže představit. No a když se zdá že už malilinkato chápeme vleze nám do toho chápání (ne)obyčejný korýš jménem strašek paví (Odontodactylus scyllarus) a zjistíme že ten má, mimo jiné, schopnost vidět i polarizované světlo a to v obou jeho typech. Jiná stavba oka na pozoruhodnosti nic nezmění. No a už jsem tam kde jsem být nechtěl takže si dám stop jinak by se mohlo stát že se dopracujeme k poznání že přes veškerou složitost oka jde pouze o světločivý párový orgán převádějící světelné impulzy na elektrické a k tomu co fakticky vidíme potřebujeme ještě i mozek.

Ještě doplním. nejhlouběji proniká modrá barva tj. část viditelného spektra o vlnové délce 420–490 nanometru, tedy těsně nad UV které má 380-420. Polarizované světlo nevím, možná proto že jsem ho nikdy neviděl🤣

Anonymní (neregistrovaný) 07.03.2025, 18:05:49 xxx.xxx.39.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 05.03.2025, 10:36:30

Nice jsem nepromíchal…to je odborný článek..přece to neznamená, že když něco nevíte, tak to nemůže být zrovna fakt..už to neřešte a vraťme se k hadům 🙂

Anonymní (neregistrovaný) 07.03.2025, 18:07:55 xxx.xxx.39.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 05.03.2025, 11:16:48

🙂

Anonymní (neregistrovaný) 07.03.2025, 18:09:00 xxx.xxx.39.241
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 06.03.2025, 09:39:28

🙂 souhlas..

trojAAAcko
trojAAAcko 07.03.2025, 19:05:50 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 07.03.2025, 18:05:49

Nice jsem nepromíchal…

Jste si tím opravdu tak jist? Zkuste si celé vlákno přečíst od začátku. 😉

to je odborný článek..

To byly vykopírovaný úryvky z “odborného” článku? Pokud ano tak osobně mám o “odborných” článcích trošku jinou představu, ale z takových článků by Vás asi po jedné kapitole už bolela hlava když Vám tohle přijde odborné. Pokud jste to jen napsal podle svých slov dle nějakého odborného článku tak hodně slabě. Jak jsem zprvu poznamenal - “Textem který je tak obecně napsán, že je nicneříkající.”.

přece to neznamená, že když něco nevíte, tak to nemůže být zrovna fakt..už to neřešte a vraťme se k hadům 🙂

Zrovna o ptactvu něco málo vím a některé ty Vaše části jsou opravdu úsměvné. 

už to neřešte a vraťme se k hadům

Tady už více méně není k čemu se vracet, protože J5 už to nejzákladnější poznamenal (ještě před Vaším “odborným” výtvorem) a dal konkrétní případy pro lepší představu čtenáře. Kdokoliv si to přečte a zaujme toto téma tak může začít vehladáváním detailů zmíněných druhů a pokračovat dále. Jediný co zbývá je tak maximálně vybrat nějaký konkretní druh hada a rozebrat do podrobna. Jestli chcete tak můžete začít s výběrem. 😉

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.