Dobrý večer, můžete mi prosím poradit jaký filtr do 60ti litroveho akvária? Chovám endlerky, krevety a šneky helenky. Filtr mám molitanovy ale přijde mi nedostačující. Děkuji za odpověď.
Teď už mám jenom externí filtry, aby mi v akvárku nezabíral filtr místo…záleží na tom, jestli je pod akvárkem místo, naopak mi zvětší objem vody, která akvárkem proudí a můžu použít i keramická filtrační média…i když dost akvaristů tvrdí, že je to defakto předražená pemza.
Já mám filtry nacpaný filtračním médiem Seachem Matrix a akvacitem.
Ono taky hodně záleží na tom, co je v akvárku za osádku, jak je to zarostlý…akvárko se dá provozovat i bez filtru, ale chce to mít opravdu nepřerybněno a ne holobyt.
Třeba v 72 litrovým akvárku jsem chovala 15 kusů pavích oček (gupka), což je živorodka a produkuje tudíž více odpadu, než třeba nějaká tetra a v pohodě i bez filtru.
Píšete, že máte molitanový…jestli chápu dobře, tak takový ten bublifuk napojený na vzduchovací motorek? Proč se vám zdá, že to není dostačující? Za mých mladých let to měla většina akvaristů, protože se defakto běžně nic jiného koupit nedalo…on byl problém kolikrát sehnat i ten vzduchovací motorek…a fungovala nám na tom podtatně větší akvárka.
Filtry aquael jsou z mého pohledu sice takový fórový, ale na druhou stranu tichý a spolehlivý, alespoň ty, co jsem měla já… já používala filtry aquael Fan jako čerpací hlavu… sundala jsem tu plastovou nádobu a nasadila kostku akvacitu a byla jsem s nimi spokojená…