Ve společné voliéře nějakým způsobem došlo k tomu, že byla samička hrdličky chechtavé (phao samička s phao samečkem v páru) oplodněna samcem hrdličky vínorudé. Samečka jsem tam dal protože mi zbyl jediný ke kterému jsem neměl vínorudou samičku. Mláďata z hnízda byla netypická hned od vylíhnutí - černá kůže a menší velikost. Jak dospěly, dosáhly velikosti trochu větší hrdličky vínorudé, zbarvení skořice. Cukrování je bližší hrdličce vínorudé než chechtavé.
Hybridního samečka jsem daroval na dožití do klece jako mazlíka a samičku spároval se skořicovým samcem hrdličky chechtavé. Nechal jsem jim prostornou částečně zarostlou voliéru. Nyní mají po dvou měsících jedno týdenní mládě. Bylo to trochu překvapení, protože samička byla enormně plachá a také výrazně menší než sameček. Chvíli jsem je vídal na hnízdě ale pořád se plašili, pak slezli, tak jsem šel vybrat domnělá zastuzená vejce a ejhle, jedno mládě. Moc milé překvapení. Jsem zvědavý jak se bude zvukově projevovat když to bude ze tří čtvrtin hrdlička chechtavá a z jedné čtvrtiny hrdlička vínorudá.
Začal jsem se o možnosti křížení u hrdliček více zajímat. Hlavně když jsem nevěděl jestli budou mláďata plodná a poměrně mě to nadchlo. Křížení směrem do hrdličky vínorudé by bylo extrémně nežádoucí ale přidání genů hrdličky vínorudé do hrdličky chechtavé se mi jeví zajímavé. Jako to bylo s obohacením genů kanára čížkem ohnivým - díky kterému dnes máme červený faktor, tak by možná mohla vzniknout nová barva i u hrdličky chechtavé. Viděl jsem fotky potomků po několika generacích kdy se vyštěpilo vínové zbarvení ne hřbetu a štítech křídel u ptáka, který už vším jiným odpovídal hrdličce chechtavé. Ve variantě phao by to bylo úžasně kontrastní. Kdyby se toto podařilo mě, pokusil bych se to podchytit a ustálit.