Jana (neregistrovaný)02.07.2025, 08:00:17xxx.xxx.123.116
Zdravím, máme korálovku sedlatou samici cca 9 let starou a dnes ráno jsem v teráriu našla jedno vejce, nikdy jsme ji nenechávali pářit, takže není oplozené a nevím co s nim. Mam ho odebrat nebo ho tam nechat? Popřípadě četla jsem, že v ni může ještě nějaké nebo nějaká být, jak to zjistím? Děkuji za rady a tipy
Není důvod nechávat neoplozené vejce takže odebrat a vyhodit. Je lepší korálovku nejdříve vyndat a dát do boxu - opatrně. Následně vyndat vejce a vrátit korálovku.
Popřípadě četla jsem, že v ni může ještě nějaké nebo nějaká být, jak to zjistím?
Ano, může mít ještě nějaká zbylá vejce - tzv. zadržená snůška. Na to jsou dvě možnosti. První možnost je vlastní prohmatání hada, ale to bych nedoporučoval pokud nevíte jak na to a jakou silou project prstami po těle a tudíž pro Vás je nejlepší volba návštěva veterináře. Ten buď udělá ruční prohmat anebo RTG popřípadě SONO.
Pak Vám s vysokou pravděpodobností řekne, že jsou další dvě možnosti. Buď operace což by měla být až ta poslední možnost anebo počkat jestli Korálovka to nezvládne sama dostat vejce ven. Hlavně nezkoušet vytlačit vejce ručně.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 02.07.2025, 10:06:59
Nebo lze vejce napíchnout, odsát a pak to s malou pomocí léku nebo masáže apod jde už samo. Ale to samozřejmě veterinář. Ne doma. Za mne šetrnější jak operace.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.07.2025, 17:42:18
Ano, máte pravdu. I to je další možnost, ale i to mi nepřijde nejideálnější. Ono přes kloaku vejce napíchnout, odsáhat a pak vytlačovat je podle mě pořád docela riskatní, ale ano, pořád lepší než operace. 😀
Já si myslím, že to jsou pořád nepravděpodobný scénáře, protože to dokážou vyklást i se zpožděním, ale musí se té korálovce udělat podmínky což jsem výše zapomněl zmínit. Četl jsem jen o ojedinělých případech kdy došlo třeba na operaci.
Zadrženou snůšku jsem řešil u A. Squamigera a nakonec jsem nic dělat nemusel. Doma jsem jí prohmatal a ještě jsem to řešil s veterinářem. Tak jsem jí zvýšil rosení a během dvou týdnů vykladla neoplozená vejce a vše bylo v pořádku a dva měsíce zpátky se povedl odchov.
To bylo první co mě napadlo, ale zrovna to odsávání a vyčištění asi takový problém nebude - podle mě. Nevím podrobný proces, ale spíš bych se obával toho jak to propíchnout vejce. To se musí hodně opatrně, ono i při sondování se musí s opatrností a ještě se to doporučuje se zaobleným předmětem. Pro propíchnutí je potřeba něco ostrého / špičatého a skrz kloaku.😀 Upřímně bych to nenechal ani udělat u veterináře který nedělá plazy.
Ano, máte pravdu. I to je další možnost, ale i to mi nepřijde nejideálnější. Ono přes kloaku vejce napíchnout, odsáhat a pak vytlačovat je podle mě pořád docela riskatní, ale ano, pořád lepší než operace. 😀
Já si myslím, že to jsou pořád nepravděpodobný scénáře, protože to dokážou vyklást i se zpožděním, ale musí se té korálovce udělat podmínky což jsem výše zapomněl zmínit. Četl jsem jen o ojedinělých případech kdy došlo třeba na operaci.
Zadrženou snůšku jsem řešil u A. Squamigera a nakonec jsem nic dělat nemusel. Doma jsem jí prohmatal a ještě jsem to řešil s veterinářem. Tak jsem jí zvýšil rosení a během dvou týdnů vykladla neoplozená vejce a vše bylo v pořádku a dva měsíce zpátky se povedl odchov.
Dobře trojAAAcko ! Já mám v současné době sotva čas na to přelétnout co kdo píše ale pod tuto odpověď bych se klidně podepsal. Možná bych ještě doporučil zevrubnou prohlídku terárka zejména pokud je interiér více členitý. Ona totiž taková aplikace Oxytocinu, nebo jeho modifikací, jako léku, propichování dosud nevykladených vajec nebo dokonce operace, je při nálezu jednoho potraceného vejce v terku u jinak zdravé hadičky takový “hurá styl” výhodný tak akorát pro veta. Pravda, někdy nic jiného nezbývá ale musí k tomu být vážný důvod.
u jinak zdravé hadičky takový “hurá styl” výhodný tak akorát pro veta.
Trefně napsáno. 👌 Když jsem to právě řešil s Squamigerou minulý rok tak mi to veterinář říkal ohledně operace a on sám řekl (dělá i pavouky, strašilky, prostě všechno), že operaci dělat nechce a je to i zbytečné. Pak je riziko i zbytečné neplodnosti samice což když jí mám v páru tak by bylo nemilé.
Jak bývá často třeba u Agam Vousatých které kolikrát mají snůšku jako slepice. Stačí připravit podmínky na kladení vajec a pak počkat. Ať už v teráriu nebo v externím boxu, ona si ta příroda umí dost často poradit sama.
Teď je ještě otázka jestli samička opravdu měla jen jedno vejce (které vykladla) anebo více, ale přijde mi nepravděpodobné aby měla jen jedno vejce ikdyž se nepářila.
Já mám v současné době sotva čas na to přelétnout co kdo píše
Já už docela taky. Tady jsem spíše už jen ráno když jsem v práci a mám sem tam čas. Jakmile odpíchnu odchod tak se mi už nikdo nemůže dovolat, dopsat, prostě nic. 😀