Zdravím vás tu… mám asi blbou otazku, ale zeptám se. Dá se terárium udělat tak, aby odolalo nízkým teplotám? Máme zimní zahradu, kde se netopi. Terarium by bylo tam. V zimě tam jsou teploty kolem 0. Kdybych tam dal termostat a nějaké topení v podobě podložky nebo vyhrivaci zďi, atd.... neudrželo by to přijatelnou teplotu? Děkuji za rady i názory.
Dobrý den, Udělat se to určitě nějak dá, ale co je Vaším záměrem / důvodem? To přináší spoustu problémů které bude chtít vyřešit a dojde k takové komplikaci, že podle mě to nebude mít smysl něco takového dělat.
Jeden z prvních problémů bude studený vítr který v zimě bude. To bude chtít nějak zakrýt a nějaký termostat s výhřevem nezachrání. Je tu obrovský riziko zdravotních problémů. Smysl by to mělo udělat to na léto, ale jednalo by se to spíše jako "výběh" na odpoledne.
Já bych se tomu raději vyhnul. Reálně je to asi proveditelné, ale výsledek by se Vám určitě nelíbil, protože by to nebylo podle Vašich představ a ještě je to docela zahrávání se zdravím zvířete. Ani nezmiňujete jaký druh byste tam chtěl chovat a bližší informace o lokaci zimní zahrady (např. vesnice podlíž lesa - vysoké riziko nočních návštevníků,...), ale stejně bych obecně do toho nešel. Udržení teploty termostatem je asi ten nejmenší problém.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.09.2025, 08:34:18
Já si teda představuji zimní zahradu za sklem
Záleží no, tich typů provedení může několik. Teď jsem si všimnul nadpisu vlákna, že pán má v plánu tam dát Agamu - tam by mohl být dlouhý seznam zdravotních rizik.
Díky za odpovědi.. zimní zahrada je uzavřena s velkými okny. Vítr ani nezvaní návštěvníci dovnitř neprojdou. Mám k teraristice blízko. Nejsem zkušený chovatel, ale vždy mě přitahovala. Měl jsem i chameleona, když jsem ještě bydlel v bytě. Teď máme pronajatý dům a smlouva zní jasne, žádné zvíře uvnitř s výjimkou zimní zahrady. Domácího si nechci znepřátelit, pronajímá nám dům za krásný peníze. Chtěl jsem něco vymyslet tam (nemusela to být nutně agama i když jsem ji vždycky chtěl), ale asi od toho opravdu upustim. Ono totiž v lete, to funguje zase jako skleník, jelikož je na západ, což mi došlo, až teď. Tak by asi i tam na jesterku, bylo moc teplo. S tím se asi nic vymyslet nedá.