Poradí mi zkušenější od jakého měsíce nebo datumu začínáte uměle prodlužovat den? Mam na zimu droboť v místnosti s okny, ale den už se hodně krátí. Pak ještě na kolik hodin denně svítíte?
Stmívač neřeším, prostě jim to vypnu přes spínací hodiny. Přisvěcuji pak solárními světýlky co baterky vydrží.
Mockrát už to bylo napsané , jednoduše zapnu svícení ráno a když se rozedni , vypnu (přes spínací hodiny). Nemusím řešit nějaké solární světýlka a baterky.
“Solární světýlka a baterky” mám z důvodu vyplašení ptactva za tmy, aby se neumlátili. To že svítí po vypnuti světla je jen bonus. Navíc ranní přisvícení každému nevyhovuje kvůli hluku od papoušků. 👍
Mockrát už to bylo napsané , jednoduše zapnu svícení ráno a když se rozedni , vypnu (přes spínací hodiny). Nemusím řešit nějaké solární světýlka a baterky.
To musite vstavat tak ve 3 rano aby to hodinove trochu sedelo potrebam ptaku.
No vidíte já jsem si vždycky myslel, že zálety slouží k tomu aby se tam dalo primárně topit a svítit kromě podávání potravy a hnízdění . Ale končím tuto zbytečnou diskusi.
Nu hold to máme každý jinak, podle typu ptactva 🙂 Z mého pohledu nemá smysl topit andulkám, horákům a kakariki. Důležité je svítit, aby nebyly dlouho bez krmení.
Droboť na zimu schovávám a to co mám v bednovkách, tak těm svítím celoročně.
Ranní svícení nazatracuji (ušetří to stmívač), určitě má i svůj význam u odchovu astrildů přes zimu, ale pro můj chov je v tuto chvíli zbytečné.