Jaký máte názor na rozdíly mezi masnými a mléčnými plemeny skotu? Má podle vás smysl v menších chovech držet univerzální plemena, nebo je lepší specializace na jedno zaměření? A co podle vás hraje největší roli – genetika, krmení, nebo způsob chovu?
V menších chovech, rodinných, samozásobitelských, univerzální plemena s kombinovanou užitkovostí smysl mají. Od mléčné krávy je tolik mléka, že i jedna může být moc i pro velkou rodinu. Naopak mléčná kráva vyžaduje kvalitní péči a zázemí, což může být pro malochovatele problém zajistit. Krom toho plemeno s kombinovanou užitkovostí dá i nějaké to maso.
Oproti tomu mít na zahradě párek českých červinek je mnohem příjemnější scénář pro majitele i ty krávy.
Ovšem pokud jde o tržní chov, specializovaná plemena vedou.
Největší roli hraje genetika, která určuje potenciál zvířete, a následně péče o to zvíře, která určuje naplnění toho potenciálu. Sebelepší dojnice na pastvě a seně nenadojí a nejspíš brzy pojde, kdežto třeba dexter by tak mohl celkem spokojeně žít a třeba Vám i nějaký ten litr mléka dát. Takže nejde péči oddělit od genetiky, ale naopak musíte tu péči přizpůsobit tomu, co za skot vlastně budete chovat.
Doma jsme vždycky měli ČESTR.Nikdy s kravkou nebyl zdravotní problém. Dobře rodily,nebyly moc náročné na krmivo,měly dost mléka a i býčci na maso dobře rostli.