»
Odpověď na příspěvek uživatele
AquaSage z 12.02.2026, 09:55:27
Zaujalo mě i to, co píšeš o těch nově založených nádržích a časté výměně vody – já jel spíš opatrnější režim, abych „nevypláchl“ bakterie, tak možná příště zkusím aktivnější start.
Tady bych jen podotkla, že tady se akvaristi dělí na dva základní tábory…myslím, že denních měničů vody bude obecně méně, já to vyzkoušela na něčí radu, funguje mi to, tak to u nově založených akvárií praktikuju….někdo ale zase tu vodu v prvním měsíci záběhu mění spíše sporadicky.
Z mého pohledu výměnou vody…pokud tedy neprovádím nějaké hluboké odkalování, o vznikající “hodné bakterie” nepřicházím…tam se teda spíš snažím “zatížit” prostředí…někdo dává záběhové rybky, někdo krmí prázdné akvárko, já nasypu hrst šneků a sem tam je přikrmím.
Jako už nejsem žádnej dychtivej začáteční, který se nemůže dočkat, až mu tam budou plavčit ryby…takže pěkně v klidu…
Co se týče toho osazování nové nádrže, tak fakt osázím, co se tam vejde…plevelem…hygrophyly, egerie, vallisnérie a přihodím nějakej růžkatec…až když akvo funguje, tak ubírám popř. vyměním za jinou rostlinu. Ze začátku svítím třeba jen 4 hodiny denně a postupně po týdnu přidávám po hodině…
Jako nutno říct, že nejsem žádnej rostlinkář, takže nemám žádný náročný rostliny, který bych musela uměle přihnojovat nebo nedejbože bublat CO2…prostě hnojí ryby a výměny vody.
když už se ti rovnováha rozhodí třeba po větším zásahu nebo výpadku filtru, necháváš to většinou srovnat samo, nebo máš nějaký rychlý stabilizační postup, který se ti osvědčil?
Tak větší zásah je u mě asi jen redukce rostlinstva…teda hlavně vallisnérií a to je teda spojeno s tím, že některý rostliny prostě vyškubnu i s kořenama a něco se z toho dna uvolní…no tak když je to hodně, tak klidně ještě druhý den vyměním část vody, klidně i půlku když je potřeba.
Výpadek filtru…tak tam záleží na tom, jak dlouhej…když je to výpadek elekřiny třeba hoďka…dvě hoďky…delší jsem ještě neměla, tak po spuštění nebo druhý den vyměním půlku vody. Když se mi rozbije filtr, tak já mám jeden náhradní a zase…záleží za jak dlouho to zjistím, pokud v nějakým krátkým časovým úseku, tak do náhradního filtru nacpu filtrační média z toho zaběhlýho a třeba 3 dny za sebou měním třetinu vody. Vidím, jak se chovají ryby, když je to na pohodu, tak postupně frekvenci snižuju zase k úseku 1x týdně.
Obecně…mám nějakej problém v akvárku, tak jako první počin zahájím denní výměny vody. To se mi osvědčilo nejvíc. Já nejsem zastánce nějakých “kouzelných” vodiček, ani nejsem “mladej chemik”, abych v akvárku neustále měřila koncentrace prvků…to bych dělala pouze v případě, když by problém přetrvával a potřebovala bych poradit od zkušenějších akvaristů…ti nemají křišťálovou kouli, tak bych jim nějaké údaje dodat musela.
A teda doporučuju kouknout k Horácovi na stránky…jako dost jsem si z toho vzala.. https://www.horacovoakvarium.cz/