Aktuálně: 2 197 inzerátů273 491 diskuzních příspěvků19 458 uživatelů

Kolísání řas a filtrátorů

AquaSage (neregistrovaný) 10.02.2026, 14:53:36 xxx.xxx.59.100

Ahoj, řeším zajímavou otázku ohledně dlouhodobé rovnováhy v akváriu s kombinací ryb, krevet a živých rostlin. Zdá se mi, že kolísání řas a drobných filtrátorů je větší než bych čekal, i přes pravidelnou výměnu vody a kontrolu krmení. Zajímalo by mě, jak vy udržujete stabilní mikroekosystém v podobně složených akváriích, zda spíš spoléháte na přírodní cykly, substrát a filtraci, nebo manuální zásahy.

Sardullah
Sardullah 10.02.2026, 17:27:53 xxx.xxx.221.235

No myslím, že co se týče řas, tak většinou jsou problémy s nově založenými akvárii..  a teda čerstváček je to v řádu měsíců po založení.

Nemám teda krevetky, ty by si daly skaláry k svačině…ale jinak rostliny, ryby, filtrace…a teda armádu drobných šneků… levatek.

Všechno je to o poměru živin a světla… málo živin a málo světla je pohoda, hodně živin a hodně světla je pihoda… problémy nastávají když je hodně živin a málo světla a nebo naopak málo živin a hodně světla.

Prostě jde o to tohle vyladit. 

Tak žádné akvárium není sterilní… takže se z nějaké řasy nezhroutím a eventuelně to řeším až ve chvíli, kdy je toho na můj vkus moc.

U nově založených akvárií já měním třetinu vody denně jako protiřasovou prevenci a postupně zhruba po měsíci a po nastěhování ryb přecházím na běžnou týdenní údržbu a hned na začátku narvu akvárium rychle rostoucím plevelem.

Pokud řasa roste, tak většinou koriguju osvětlení… když roste hnědá, tak přidám světlo, když roste zelená tak uberu světlo…. hodně zjednodušeně řečeno.

Ryby většinou krmim jako macecha… naštěstí v tomhle je supr ukazatel množství šneků… jak jich začne být moc a moc, tak je jasný, že ryby překrmuju a že se mám uklidnit.

Jinak řasy v akváriích mi nijak nekolísají… na sklech se to při týdenní údržbě setře a jinak nejsou řasy přemnožené, tak nic neřešim a do fungujícího akvária se snažím co nejmíň hrabat… takže jen jednou týdně odsátí nečistot z povrchu… žádná hluboká orba… při výměně vody a když mi klesne průtok filtru… mám velké externí… což je tak max jednou do roka, tak ho otevřu a vyperu bioakvacit, co slouží jako předfiltr. 

AquaSage (neregistrovaný) 12.02.2026, 09:55:27 xxx.xxx.59.100

Díky za obsáhlou odpověď, dává to smysl. To s poměrem světla a živin je přesně věc, na kterou mám podezření i u sebe – asi jsem se moc soustředil na stabilní hnojení a už míň na to, jestli tomu odpovídá intenzita osvětlení. Možná jsem si to rozhodil právě tím, že jsem světlo nedávno prodloužil kvůli rostlinám, ale živiny nechal stejně. Zaujalo mě i to, co píšeš o těch nově založených nádržích a časté výměně vody – já jel spíš opatrnější režim, abych „nevypláchl“ bakterie, tak možná příště zkusím aktivnější start. A ty rychlerostoucí kytky jako startovací stabilizátor taky dávají logiku, to jsem dost podcenil. Se šneky to mám podobně jako ty – beru je jako indikátor systému, ne jako škůdce. Jakmile se rozjedou, je jasný signál, že někde přebývá energie. Spíš mě zajímá ještě jedna věc z praxe: když už se ti rovnováha rozhodí třeba po větším zásahu nebo výpadku filtru, necháváš to většinou srovnat samo, nebo máš nějaký rychlý stabilizační postup, který se ti osvědčil?

Sardullah
Sardullah 12.02.2026, 19:13:32 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele AquaSage z 12.02.2026, 09:55:27

Zaujalo mě i to, co píšeš o těch nově založených nádržích a časté výměně vody – já jel spíš opatrnější režim, abych „nevypláchl“ bakterie, tak možná příště zkusím aktivnější start.

Tady bych jen podotkla, že tady se akvaristi dělí na dva základní tábory…myslím, že denních měničů vody bude obecně méně, já to vyzkoušela na něčí radu, funguje mi to, tak to u nově založených akvárií praktikuju….někdo ale zase tu vodu v prvním měsíci záběhu mění spíše sporadicky. 

Z mého pohledu výměnou vody…pokud tedy neprovádím nějaké hluboké odkalování, o vznikající “hodné bakterie” nepřicházím…tam se teda spíš snažím “zatížit” prostředí…někdo dává záběhové rybky, někdo krmí prázdné akvárko, já nasypu hrst šneků a sem tam je přikrmím.

Jako už nejsem žádnej dychtivej začáteční, který se nemůže dočkat, až mu tam budou plavčit ryby…takže pěkně v klidu…

Co se týče toho osazování nové nádrže, tak fakt osázím, co se tam vejde…plevelem…hygrophyly, egerie, vallisnérie a přihodím nějakej růžkatec…až když akvo funguje, tak ubírám popř. vyměním za jinou rostlinu. Ze začátku svítím třeba jen 4 hodiny denně a postupně po týdnu přidávám po hodině…

Jako nutno říct, že nejsem žádnej rostlinkář, takže nemám žádný náročný rostliny, který bych musela uměle přihnojovat nebo nedejbože bublat CO2…prostě hnojí ryby a výměny vody.

když už se ti rovnováha rozhodí třeba po větším zásahu nebo výpadku filtru, necháváš to většinou srovnat samo, nebo máš nějaký rychlý stabilizační postup, který se ti osvědčil?

Tak větší zásah je u mě asi jen redukce rostlinstva…teda hlavně vallisnérií a to je teda spojeno s tím, že některý rostliny prostě vyškubnu i s kořenama a něco se z toho dna uvolní…no tak když je to hodně, tak klidně ještě druhý den vyměním část vody, klidně i půlku když je potřeba.

Výpadek filtru…tak tam záleží na tom, jak dlouhej…když je to výpadek elekřiny třeba hoďka…dvě hoďky…delší jsem ještě neměla, tak po spuštění nebo druhý den vyměním půlku vody. Když se mi rozbije filtr, tak já mám jeden náhradní a zase…záleží za jak dlouho to zjistím, pokud v nějakým krátkým časovým úseku, tak do náhradního filtru nacpu filtrační média z toho zaběhlýho a třeba 3 dny za sebou měním třetinu vody.  Vidím, jak se chovají ryby, když je to na pohodu, tak postupně frekvenci snižuju zase k úseku 1x týdně.

Obecně…mám nějakej problém v akvárku, tak jako první počin zahájím denní výměny vody. To se mi osvědčilo nejvíc. Já nejsem zastánce nějakých “kouzelných” vodiček, ani nejsem “mladej chemik”, abych v akvárku neustále měřila koncentrace prvků…to bych dělala pouze v případě, když by problém přetrvával a potřebovala bych poradit od zkušenějších akvaristů…ti nemají křišťálovou kouli, tak bych jim nějaké údaje dodat musela.

A teda doporučuju kouknout k Horácovi na stránky…jako dost jsem si z toho vzala.. https://www.horacovoakvarium.cz/

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.