Aktuálně: 4 884 inzerátů174 993 diskuzních příspěvků17 759 uživatelů

Komentáře ke zvířeti

Holub hřivnáč

Vaše jméno:
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Mám je na okně čekám až se vylíhnout. Koukám na ni přes sklo nebojí se. Zkusím jí dát něco na do zobáčku.
V honitbě je holub hřívnáč velice plachý a ostražitý. V poslední létech je hojně vidět v parcích i v blízkosti obytných domů. Kadoročně netrpělivé vyhlížím z okna jejích návrat, zásnuby, opravu hnízda, líhnutí holubat i krmení. Věrnost páru sobě a místa hnízdění, by mělo být pro nás příkladná.
nejchutnější je hřivnáč ihned po příletu ze zimovišť,kde se živí různým kořením,poté rychle ztrácí na chutnosti
Právě si jeden pár staví hnízdo na našem balkoně, jsem moc zvědavá, jak to dopadne..... Je to úžasné je sledovat, on nosí klaciky a ona si je ukládá sama.
Jeden holub hřivnáč seděl na vejci na okenní stříšce domu přes ulici
(Ostružnická). Od vejce se ani nehnul, at' bylo horko nebo padaly
kroupy "jako holubí vejce", možná se střídali v páru... Ted', co se
mládě vylíhlo, jsou furt pryč, ale mládě pravidelně krmí. Je li zrovna
bouřka, nenechají je nikdy dlouho samotné. Už začíná vypadat jako
malý exemplář dospělého jedince, mává křídly a rodiče ho vydatně
povzbuzují! Jsou to nádherní ptáci...
Pod okny na jedlovci nám hnízdí 2 páry hřivnáčů. Občas jim přilepšuji a házím ovesné vločky, kostičky pečiva... Zvykli si tak, že když otevřu okno, stojí dole, hlavu otočenou nahoru a čekají na příděl. Už si pochutnávají i mladí, ikdyž si chodí pro příděl i k rodičům. Dnes ráno jsem jednoho z rodičů poprvé viděla rychle utíkat. Jen jsem otevřela okno, čekal dole i s potomkem. Během chvilky bylo vyzobáno - i za pomoci ostatních členů společenstva. Po ránu je to moc hezký zážitek.
U nás blízko srubu u jezera je jich více párů, vrkají už od konce března. Milují kukuřičná zrna, která najdou a vyzobají i ve vysoké trávě. Teď koncem května snídají už ve čtyři ráno. Tady jich velká část přezimuje, nasypanou kukuřici a hrách sbírají i na sněhu.
Nedávno přistál na střeše krásný modro-bílo-purpurově lesklý, barevně odlišný holub. Byl to "pošťák" se dvěma kroužky na noze. Viditelně unavený. Nebál se, spal pod caravanem. 3 dny jsme ho krmili a pak pokračoval někam dál na jih ...
K nám se vrací Hřivnáč již druhým rokem. Sedne na okno, počká až mu nasypeme hrách, sezobe jej, zapije a po chvíli odletí. To je jeho téměř každodenní rituál. Doufáme, že se vrátí příští rok zase.
Pozoruji z balkonu holuby hřivňáče, jsou opravdu krásní, měli hnízdo blízko na smrku. Vylíhli se dvě holoubátka. Už byli velcí, seděli na hnízdě sami a rodiče je krmili. Před několika dny hnízdo prázdné, ale zjistila jsem, že se holoubátka přesunula na vedlejší dva stromy a byli pořád krmeni, jenže dnes foukla silný vítr a neviděla jsem je, myslíte, že mohla spadnout, nebo se jenom víc schovala? Na další stromy by se asi v tom větru nevydala, jsou dost daleko. Připadá mi, že je starý hledá.
Pozorovala jsem jejich hnízdo v koruně stromu před bytem v husté městské zástavbě, vzdálenost od okna asi 4 m, v zaměstnání, letos si staví hnízdo v příměstské části
na vysoké vrbě asi ve výšce 7-8 m, 4 m od frekventované silnice na břehu potoka a materiál sbírají na zahradě, pravděpodobně holub, brzo ráno sbírá posekanou trávu,
a v zobáku nosí na hnízdo, lidského hlasu se nebojí, sdělím zde další pozorování
Párek holubů hřivnáčů se letos od března zdržuje na naší zahradě na východním okraji Prahy - Hájů. Většinu dne tráví na trávě. Občas se posadí na větve vlašského ořechu. Nejsou plaší. Když vyjdeme na zahradu, odkráčí pomalu houpavým "kachním" krokem, ale neodlétnou.