Aktuálně: 4 428 inzerátů179 702 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Cistovník rákosníkový

Cisticola juncidis

Cistovník rákosníkový

Cisticola juncidis

Cistovník rákosníkový

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 10 cm
  • Potrava: Hmyz a pavouci
Cistovník rákosníkový
Kam se řadí?

Cistovník rákosníkový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Sylviidae - pěnicovití
  • Podčeleď: Sylviinae
  • Rod: Cisticola - cistovník
Cistovník rákosníkový
Kde žije?

Cistovník rákosníkový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 196 2 minuty čtení

Znaky

Cistovník rákosníkový má zaokrouhlený, tmavý, na konci světle lemovaný ocas. Sameček je v době hnízdění na hřbetě nápadně tmavě skvrnitý, v ostatním období je stejně jako samička skvrnitý jen nevýrazně. Spodní strana těla je bělorůžová, růžovější u samičky. Čelo i temeno jsou víceméně skvrnité. Cistovník má charakteristický let a zpěv. Příležitostně sedá na vrcholy stébel. Je nápadně drobný, dlouhý 10 cm.

Prostředí

Vlhké louky, obilná pole nepříliš daleko od vody. Hojný.

Rozmnožování

Sameček předvádí nad svým hnízdním okrskem nepřehlédnutelný a nepřeslechnutelný let a tok: vlnovitě poletuje ve výšce asi 20 m a na každém vrcholu vlny volá „cip". Tuto skutečně monotónní písničku je slyšet v době hnízdění cistovníků v krátkých intervalech od rána do večera. Hnízdečko je zvláštní a umělecká stavba, na níž pracuje jen samička. Je zavěšeno nízko mezi stébly trávy, v křoví, často i v obilí a má tvar podlouhlého váčku, který je pečlivě vetkán do stébel, jež jej obklopují. Otvor je na horním konci váčku, který je na jedné straně vyklenut do výše. Vnitřek ptáček vystýlá jemným rostlinným chmýřím. Na jihu začíná hnízdění už v březnu, na severu v dubnu, když je tráva přes 10 cm vysoká. Cistovníci mají dvě snůšky v roce, takže se hnízdění protahuje až do července. Vajíčka jsou značně rozdílně zbarvená: existují bílá, modrá, růžová, beze skvrn i skvrnitá. Samička a sameček se při deseti až jedenáctidenním sezení střídají.

Potrava

Jemný hmyz a pavouci, které pták vyhledává, když se prodírá houštinami.

Názvy ve světě

Cistovník rákosníkový

Anglicky: Fan-tailed Warbler, Dánsky: Cistussanger, Německy: Cistensänger

Foto: www.flickr.com

Podělte se s námi o názor na tento text →