Aktuálně: 4 348 inzerátů183 390 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Skřivan lesní

Lullula arborea

Skřivan lesní

Lullula arborea

Skřivan lesní

  • Výskyt: Evropa, sever Afriky
  • Velikost: 13,5-15 cm
  • Hmotnost: 26 g
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubační doba: 13-15 dnů
  • Průměr kroužku: 4 mm
  • Potrava: Hmyz, semena
Skřivan lesní
Kam se řadí?

Skřivan lesní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Alaudidae - skřivanovití
  • Rod: Lullula - skřivan
Skřivan lesní
Kde žije?

Skřivan lesní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
4 290 2 minuty čtení

Znaky

Skřivan lesní je podstatně menší než skřivan polní, dlouhý je asi 15 centimetrů. Má nezřetelnou chocholku. Jeho zpěv je tichý, velmi tklivý, zvláště když zazní v noci. Přes den poletuje sem a tam a kmitáním křídel připomíná let netopýra. Zpívá hlavně v letu (ve výšce 100-150 m), ale také na stromech nebo na zemi.

Prostředí

Skřivan lesní je na životní prostředí velmi náročný: vyžaduje úhor obklopený stromy s půdou převážně bez vegetace a nejvýše v pahorkatině. Proto se s ním setkáváme ve střední Evropě jen místy na velkých holých pasekách, na hromadách velikých kamenolomů i na pláních a neúrodných svazích
pahorků.

Rozmnožování

Jeho hnízdo je téměř dokonale skryto pod nízkou vegetací a skřivani k němu přilétají jen tehdy, jsou-li přesvědčeni, že je nikdo nepozoruje. Skřivan lesní hnízdí v dubnu až v červnu, na vejcích sedí 13 až 15 dní. Mláďata hnízdo opouštějí zhruba po 10 dnech. Nedovedou v té době sice ještě létat, dovedou se ale mistrně ukrývat na zemi.

Potrava

Potrava je smíšená, její složení závisí na sezóně. Brzy zjara převažují zelené části rostlin, v létě drobní bezobratlí a na podzim semena. Potravu hledá skřivan lesní na zemi nebo na nízkých rostlinách, případně ve svrchní vrstvě půdy.

Názvy ve světě

Skřivan lesní

Anglicky: Woodlark, Dánsky: Hedelærke, Finsky: Kangaskiuru, Francouzsky: Alouette lulu, Holandsky: Boomleeuwerik, Chorvatsky: Ševa krunica, Islandsky: Trjálævirki, Italsky: Tottavilla, Maďarsky: Erdei pacsirta, Německy: Heidelerche, Norsky: Trelerke, Polsky: Dzierlatka, Portugalsky: Cotovia-pequena, Rumunsky: Ciocârlia de pădure, Slovensky: Škovránik stromový, Španělsky: Totovía, Švédsky: Trädlärka

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováKáně lesníHrotnokřídlec lesní

Foto: http://ichn.iec.cat

Podělte se s námi o názor na tento text →