Aktuálně: 5 297 inzerátů170 982 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Datlík tříprstý

Picoides tridactylus

Datlík tříprstý

Picoides tridactylus

Datlík tříprstý

  • Výskyt: Eurasie, Severní Amerika
  • Délka: 21,5–24 cm
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubace: 12-14 dnů
  • Potrava: Hmyz, semena, plody
Datlík tříprstý
Kam se řadí?

Datlík tříprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Picidae - datlovití
  • Rod: Picoides - strakapoud, datlík
Datlík tříprstý
Kde žije?

Datlík tříprstý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 632 2 minuty čtení

Znaky

Velikostí se vyrovná datlík tříprstý strakapoudu velkému. Sameček má nápadně žluté temeno, samička je černobílá. Má bílý kostřec jako strakapoud bělohřbetý, ale jen u datlíka tříprstého probíhá černý proužek od oka až k černým ramenním partiím. Je tichým druhem.

Prostředí

Datlík tříprstý obývá rozlehlé staré jehličnaté vlhké a stinné lesy. Datlík tříprstý vyžaduje dostatek mrtvých kmenů. Hnízdí v severských lesích Severní Ameriky a Eurasie, východně až po Kamčatku a Japonsko. Mimo to existuje také řada izolovaných populací v horských oblastech Evropy a Asie jižně od areálu souvislého rozšíření.

Rozmnožování

Bubnuje a volá od počátku února do konce května. Hnízdní dutinu vytesává obvykle nízko v živém či suchém stromě. Hnízdí v květnu a v červnu, na vejcích sedí 12 až 14 dní, mláďata krmí v hnízdě 20 až 23 dny. O mláďata se starají oba rodiče i po opuštění budky než zcela osamostatní (zhruba 2 měsíce). V České republice hnízdí na Šumavě, v Blanském lese, Novohradských horách a Beskydech, celková početnost je odhadována na 300-500 párů. Zvláště chráněný jako silně ohrožený druh.

Potrava

Hlavní složku potravy tohoto druhu tvoří hmyz žijící ve dřevě, mravenci, ale i semena a na podzim lesní plody. Častěji než ostatní datli tluče zobákem do padlých stromů.

Názvy ve světě

Datlík tříprstý

Anglicky: Three-toed Woodpecker, Finsky: Pohjantikka, Francouzsky: Pic tridactyle, Holandsky: Drieteenspecht, Chorvatsky: Troprsti djetlić, Islandsky: Barkspæta, Italsky: Picchio tridattilo, Maďarsky: Háromujjú hőcsik, Německy: Dreizehenspecht, Norsky: Tretåspett

Mohlo by vás také zajímat

Racek tříprstý

Foto: http://prmck.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →