Aktuálně: 6 452 inzerátů160 661 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Kalous pustovka

Asio flammeus

Kalous pustovka

Asio flammeus

Kalous pustovka

  • Výskyt: Evropa a Asie
  • Délka: 33-40 cm
  • Hmotnost: 210-464 g
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubace: 27 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Myši, ptáci
Kalous pustovka
Kam se řadí?

Kalous pustovka

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Strigiformes - sovy
  • Čeleď: Strigidae - puštíkovití
  • Rod: Asio - kalous
Kalous pustovka
Kde žije?

Kalous pustovka

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 020 3 minuty čtení

Znaky

Kalous pustovka je sova velká jako kalous ušatý, má však delší křídla, v rozpětí asi jeden metr. Peří na hrudi je podélné žíhané. Péřová ouška nenápadná. Odpočívá na zemi, za tahu s oblibou v řepných polích. Létá nízko a loví za denního světla.

Prostředí

Otevřená krajina s vodou. „Cikánský pták", který odpočívá a hnízdí tam, kde je dostatek potravy a zase zmizí, je-li potravy málo.

Rozmnožování

V březnu a v dubnu předvádí ve dne i večer sameček svatební let nad hnízdištěm, přičemž plácá křídly a hlasité křičí. Pustovka je jediná sova, která dovede postavit hnízdo - je to asi nutné, aby mohla zahnízdit v podmáčené nížině. Hnízdo pod převislou vegetací vystýlá stébly. Na vejcích sedí jen samice, a to velmi pevně. Když se někdo k hnízdu přiblíží, nasazuje si pták grimasu, které se výstižně říká „kozlí obličej". Sameček útočí na vetřelce u hnízda plácáním křídel. Mnohý statečný pták byl už při obraně hnízda ubit klackem. Snůška obsahuje 3 až 5 vajec a samice je snáší během dvou dnů. V letech, kdy se přemnoží myši, může stoupnout počet vajec na 10 i více. Samice sedí od snesení prvního vejce 27 dní. Za příznivých potravních podmínek může v srpnu nebo i později dojít ke druhému hnízdění. Mláďata se vyškrabávají z hnízda po 14 až 17 dnech, ukrývají se v rostlinách a ohlašují se rodičům přinášejícím potravu žebravými hvízdavými zvuky. Ve stáří 4 týdnů už dovedou létat, ale trvá ještě nejméně další 4 týdny, než jsou schopna sama se i živit - do té doby jim rodiče obstarávají potravu. Zahnány do úzkých brání se mladé pustovky, které ještě nedovedou létat, přemety a jako všechny sovy i klapáním zobáků, přičemž vypadají hrozivěji, nežli ve skutečnosti jsou. Proti nepřátelům ze vzduchu se vrhají na záda a nastavují jim drápy.

Potrava

Kalous pustovka vyhledává kořist za výzvědného letu zrakem, ne sluchem. Tato sova ráda odpočívá na kamenech a kůlech, nikdy však na stromech. Zvlášť aktivní je za soumraku. Tu a tam se zastaví ve třepotavém letu na místě, aby si terén pozorněji prohlédla. Hlavní kořistí pustovky jsou myši, na severu i lumíci. Má-li bohatý úlovek, klade zásobu mrtvých zvířat v okolí hnízda. Kromě myší loví pustovka i ptáky žijící na zemi, jež překvapí především v noci ve spánku, dále i krysy, křečky a mladé kachny. Když jsou nablízku kolonie mořských ptáků, věnuje se v době hnízdění výhradně jejich mláďatům.

Všeobecně

Pustovky jsou nestálí ptáci - tam, kde se přemnoží myši, objeví se sovy a zůstávají zde, dokud je stůl prostřen. Za tahu společně odpočívají a jsou bohužel často uloveny při podzimních lovech koroptví. Přezimují v okolí Středozemního moře a na jih od Sahary. Tento druh sov má obrovský areál rozšíření - žijí po téměř celé mírné a chladné Eurasii, v Severní Americe a v části Jižní Ameriky včetně Galapág.

Názvy ve světě

Kalous pustovka

Anglicky: Short-eared Owl, Francouzsky: Hibou des marais, Holandsky: Velduil, Chorvatsky: Sova močvarica, Islandsky: Brandugla, Italsky: Gufo di palude, Maďarsky: Réti fülesbagoly, Německy: Sumpfohreule, Norsky: Jordugle

Mohlo by vás také zajímat

Kalous ušatý

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →