Aktuálně: 6 451 inzerátů160 581 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Pěvec ryšavý

Erythropygia galactotes

Pěvec ryšavý

Erythropygia galactotes

Pěvec ryšavý

  • Výskyt: Afrika
  • Velikost: 15 cm
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Potrava: Hmyz
Pěvec ryšavý
Kam se řadí?

Pěvec ryšavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Muscicapidae - lejskovití
  • Podčeleď: Saxicolinae
  • Rod: Erythropygia - pěvec
Pěvec ryšavý
Kde žije?

Pěvec ryšavý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 055 2 minuty čtení

Znaky

Tento pták je zástupcem ptačí skupiny žijící převážně v Africe, která tvoří přechod mezi pěnicemi a drozdy. Pěvec ryšavý má hnědočervenou horní stranu těla, spodní stranu bílou, dlouhý hnědočervený ocásek je zakončen černobílým páskem. Velmi nápadný je také jeho dlouhý silný ocas, který drží většinou vzpřímeně. Velikost se u tohoto druhu pohybuje kolem 15 centimetrů.

Prostředí

Oblíbeným místem pro tento druh je buš, zahrady a oranžérie, křoviny, ale i polopouštní údolí a saharské oázy. Pěvec ryšavý hnízdí v rozmezí od Středomoří až po Pákistán, izolovaně také v subsaharské Africe od Sahelu po Somálsko. Je částečně tažný se zimovišti ve východní Africe a Indii. Jedná se přitom o obyvatele suchých otevřených krajin s křovisky. Patří mezi tažné druhy ptáků.

Rozmnožování

Zpěv, přednášený vsedě nebo při letu podobajícímu se letu motýla je čistý a melodický. Hnízdo bývá postavené nízko v křovinách, snůška obsahuje 3 až 5 hnědě na bílém podkladu tečkovaných vajec. Ptáci hnízdí od poloviny května do poloviny června a mají v roce jedinou snůšku.

Potrava

Základ krmné dávky pěvce ryšavého tvoří hlavně hmyz.

Všeobecně

Pěvec ryšavý patří mezi tažné ptáky, přezimující na Sahaře.

Názvy ve světě

Pěvec ryšavý

Anglicky: Rufous-tailed Scrub-robin, Estonsky: Võsaööbik, Německy: Heckensänger

Foto: http://conabio.inaturalist.org

Podělte se s námi o názor na tento text →