Aktuálně: 4 579 inzerátů178 146 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Bělořit okrový

Oenanthe hispanica

Bělořit okrový

Oenanthe hispanica

Bělořit okrový

  • Velikost: 14-16,5 cm
  • Hmotnost: 20-35 g
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, pavouci, bobule
Bělořit okrový
Kam se řadí?

Bělořit okrový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Muscicapidae - lejskovití
  • Podčeleď: Saxicolinae
  • Rod: Oenanthe - bělořit
Bělořit okrový
Kde žije?

Bělořit okrový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
2 755 2 minuty čtení

Znaky

Sameček má černou obličejovou masku, která je v souvislosti s rasou omezena jen na tváře, nebo zahrnuje i hrdlo. Východní rasy mají hřbet bílý, západní krémový nebo pískové zbarvený. Ocas je charakteristicky rozdělen na černé a bílé úseky. Samička se podobá samičkám jiných bělořitů a v terénu ji určíme jen obtížně. Při vzrušení komíhají ptáci ocasem a tlučou křídly. Většinou sedí bělořit okrový vzpřímeně na vyvýšených místech, odkud je daleký výhled po okolí.

Prostředí

Suché stepi s křovisky i bez nich a s kamenitými úseky.

Rozmnožování

Pár bělořitů zabírá velké území, nad nímž provádí sameček v době hnízdění artistický let provázený zpěvem. Hnízdo je obvykle ve skalní štěrbině na zemi, v hromadě kamení nebo ve skulinách zdí. Někdy je zhotoveno nedbale, jindy pečlivěji, vystlané je zvířecími chlupy. V květnu a červnu sedí ptáci na 4 až 6 modrých, často červeně skvrnitých vejcích 13 až 14 dní. Mláďata působí ve svém prachovém peří „plesnivě". Když vyletí z hnízda, podobají se samičce, jsou však výrazně skvrnitá. První mladí ptáci vyletují z hnízda pravidelně počátkem června. Staří ptáci začínají koncem června hnízdit podruhé. Na vejcích sedí jen samička, jak je to běžné, když jsou samci a samice velmi různě zbarveni. Když začíná druhé hnízdění, sameček zase horlivě zpívá a provozuje své svatební lety.

Potrava

Bělořit okrový loví hmyz a pavouky, když dozrají, požírá i bobule.

Názvy ve světě

Bělořit okrový

Anglicky: Black-eared Wheatear, Finsky: Rusotasku, Francouzsky: Traquet oreillard, Holandsky: Blonde tapuit, Chorvatsky: Primorska bjeloguza, Islandsky: Jörfadepill, Italsky: Monachella, Maďarsky: Déli hantmadár, Německy: Mittelmeer-Steinschmätzer

Mohlo by vás také zajímat

Kozlíček rudokrovýTesařík polokrovýBělořit šedý

Foto: http://www.vincenzo.gr

Podělte se s námi o názor na tento text →