Aktuálně: 4 579 inzerátů178 146 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Lyskonoh úzkozobý

Phalaropus lobatus

Lyskonoh úzkozobý

Phalaropus lobatus

Lyskonoh úzkozobý

  • Výskyt: Asie, Evropa, Severní Amerika
  • Velikost: 18 cm
  • Hmotnost: 25-48 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 21 dnů
  • Potrava: Drobní korýši a hmyz
Lyskonoh úzkozobý
Kam se řadí?

Lyskonoh úzkozobý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Phalaropus - lyskonoh
Lyskonoh úzkozobý
Kde žije?

Lyskonoh úzkozobý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 108 3 minuty čtení

Znaky

Dlouhý asi 18 cm, tedy o něco menší než lyskonoh ploskozobý. Ve svatebním šatu má samička rezavě červený proužek na krku, který se u samečka v přední části krku nespojuje. Tmavý vzorkovaný hřbet, spodní strana je světlá. V zimním šatu nebo v prostém šatu si jej můžeme lehko splést s lyskonohem ploskozobým, hřbet lyskonoha úzkozobého je však tmavší. Na křídlech obou druhů jsou světlé příčné pruhy, nápadné zvláště za letu. Spodní strana těla je bělavě šedá a boky nevýrazně skvrnité. Černý zobák je u tohoto druhu podstatně slabší a delší než u lyskonoha ploskozobého. Rychle vyrážené „pit-pit-pit" je u obou druhů stejné. Lyskonohové úzkozobí plavou obvykle na vodě a jsou často velmi důvěřiví. Mimo dobu hnízdění jsou to ptáci společenští. Létají v hustě sevřených hejnech podobně jako čápi. Když je hejno vyplašeno, oblétává vícekrát vetřelce.

Prostředí

Cirkumpolárně hnízdící pták v bažinaté, mechem zarostlé a vodou nasáklé tundře. Mnoho těchto ptáků překřižuje za tahu evropskou a asijskou souši. Zimu přečkávají na otevřeném moři jednak v Tichém oceánu, před íránským pobřežím a v Oceánii. Od poloviny června a opět od poloviny července odpočívají tisíce přetahujících ptáků na jezerech ve středoasijských stepích.

Rozmnožování

Na hnízdišti se objevují samice před samci. Hnízdo leží těsně u vody na vlhkém místě a je většinou velmi dobře ukryté pod suchými stébly. Na 4, zřídka 3 vejcích sedí samečkové tak pevně, že vzlétají až těsně před nohama lidí a přistávají opět v nejtěsnější blízkosti. Sezení trvá přes 20 dní. Většinu času tráví mláďata na vodě, ale ukrytá v nejhustší vegetaci při břehu. Létají ve stáří 4 týdnů.

Všeobecně

Lyskonoh úzkozobý a ploskozobý jsou zástupci čeledi lyskonohovitých z řádu bahňáků, kam patří pouhé tři druhy. Jejich zvláštní znaky, plovací lemy na prstech, dokazují, že jsou výtečnými plavci. Tito drobní ptáci volných moří přilétají mimo dobu hnízdění na souši jen zřídka. Plavou vysoko na vodě jako rackové.

Nejpozoruhodnější vlastností lyskonohovitých je výměna úkolu obou pohlaví při péči o potomstvo. Na vejcích sedí a mláďata vodí sameček.

Názvy ve světě

Lyskonoh úzkozobý

Anglicky: Red-necked Phalarope, Dánsky: Odinshane, Finsky: Vesipääsky, Francouzsky: Phalarope à bec étroit, Holandsky: Grauwe franjepoot, Chorvatsky: Tankokljuna liskonoga, Islandsky: Óðinshani, Italsky: Falaropo beccosottile, Maďarsky: Vékonycsőrű víztaposó, Německy: Odinshühnchen

Mohlo by vás také zajímat

Lyskonoh ploskozobýAlkoun úzkozobý

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →