Aktuálně: 4 424 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Glosofága bezocasá

Anoura geoffroyi

Glosofága bezocasá

Anoura geoffroyi

Glosofága bezocasá

  • Výskyt: Mexiko, Karibská oblast, sever Jižní Ameriky
  • Velikost: 6-7 cm
  • Hmotnost: 4-7 g
  • Potrava: Nektar, pyl
Glosofága bezocasá
Kam se řadí?

Glosofága bezocasá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Noctilionoidea - vampýrovci
  • Čeleď: Phyllostomidae - listonosovití
  • Podčeleď: Glossophaginae - glosofágy
  • Rod: Anoura - glosofága
Glosofága bezocasá
Kde žije?

Glosofága bezocasá

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
3 438 2 minuty čtení

Glosofága bezocasá patří do čeledi listonosovitých, rozpadajících na řadu podčeledí; tento druh patří do podčeledi glosofág. Dříve se těmto netopýrům říkalo vampýři nebo listonosi, což je dnes vyhrazeno jiným podčeledím. Glosofága bezocasá má zakrnělý ocas se zbytkem membrány a trojúhelníkovitý nos. V noci krouží tento druh kolem květů a živí se nektarem a pylem, který sbírá dlouhým štětičkoví tým jazykem. Hraje důležitou roli při opylování některých rostlin. Velké kolonie těchto netopýrů se zdržují v jeskyních a tunelech.

Glosofága bezocasá dosahuje v dospělosti délky těla 6-7 centimetrů, předloktí má délku 4-4,5 centimetru, hmotnost dospělých jedinců kolísá mezi 4-7 gramy.

Glosofága bezocasá obývá ve volné přírodě Mexiko, Karibskou oblast, sever Jižní Ameriky; v těchto oblastech se vyskytuje v tropických a neopadavých lesích.

Glosofáka je řazena mezi netopýry. Netopýři vytváří ultrazvukové vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů a vypouští je z nosu nebo pootevřených úst. Frekvence vln je modulovaná. Každá vlna, kterou vypustí, začíná vysoko a končí o oktávu níž. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku. Oči většiny druhů jsou sice malé a špatně vyvinuté, ale netopýři s nimi nevidí. Mají schopnost tzv. utajené březosti - mají schopnost pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období.
 

Názvy ve světě

Glosofága bezocasá

Anglicky: Geoffroy's Tailless Bat

Mohlo by vás také zajímat

Kuska - bezocasá slepice

Foto: https://mbasic.facebook.com

Podělte se s námi o názor na tento text →