Aktuálně: 4 504 inzerátů179 107 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Tadarida angolská

Mops condylurus

Tadarida angolská

Mops condylurus

Tadarida angolská

  • Výskyt: Afrika a Madagaskar
  • Velikost: 4,5-5 cm
  • Hmotnost: 11-17 g
  • Potrava: Hmyz
Tadarida angolská
Kam se řadí?

Tadarida angolská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Molossidae - tadaridovití
  • Rod: Mops - tadarida
Tadarida angolská
Kde žije?

Tadarida angolská

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 03.04.2014, 09:00
3 208 2 minuty čtení

Tadaridy, nejlepší letci mezi netopýry, mají rozsáhlé areály. Jsou těžké a mají dlouhý myší ocas, který daleko přesahuje létací blánu. Zvečera opouštějí tadaridy svá útočiště hromadné, ve velkých hlučných hejnech, čímž odrazují číhající nepřátele jako sovy, dravce nebo hady. Hmyz chytají v letu do létací blány i tvrdé části, jako nohy nebo krovky, odhazují.

Tadarida andolská dorůstá v dospělosti délky těla od sedmi až do devíti centimetrů, předloktí se u tohoto druhu pohybuje od 4,5 do 5 centimetrů. Tadarida angolská dosahuje hmotnosti 11-17 gramů.

Domovinou tohoto druhu je západní, střední a východní Afrika a Madagaskar, v těchto zemích obývá především pouště a také pralesy.

Tadarida angolská náleží mezi netopýry. Netopýři vytváří ultrazvukové vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů a vypouští je z nosu nebo pootevřených úst. Frekvence vln je modulovaná. Každá vlna, kterou vypustí, začíná vysoko a končí o oktávu níž. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku. Oči většiny druhů jsou sice malé a špatně vyvinuté, ale netopýři s nimi nevidí. Mají schopnost tzv. utajené březosti - mají schopnost pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období.
 

Názvy ve světě

Tadarida angolská

Anglicky: Angolan Free-tailed Bat

Mohlo by vás také zajímat

Tadarida evropská

Foto: http://www1.bio.ku.dk

Podělte se s námi o názor na tento text →