Aktuálně: 4 346 inzerátů184 005 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Maki tlustoocasý

Cheirogaleus medius

Maki tlustoocasý

Cheirogaleus medius

Maki tlustoocasý

  • Výskyt: Západní a jižní Madagaskar
  • Délka těla: 17-26 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 300-600 g
  • Potrava: Ovoce, hmyz
Maki tlustoocasý
Kam se řadí?

Maki tlustoocasý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lemuriformes
  • Nadčeleď: Cheirogaleoidea
  • Čeleď: Cheirogaleidae - makiovití
  • Podčeleď: Cheirogaleinae - makiové šedí
  • Rod: Cheirogaleus - maki
Maki tlustoocasý
Kde žije?

Maki tlustoocasý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
3 867 2 minuty čtení

Maki tlustoocasý je poměrně zvláštní poloopice z čeledi makiovitých, má jemnou vlnatou srst žlutohnědé nebo červenošedé barvy svrchu a bílé bříško, nápadné oči, obklopené tmavými kroužky, má velké, skoro lysé uši. Přebytek potravy přetváří v tuk, který ukládá v těle a hlavně v ocasu během doby dešťů a díky lomu pak přežívá 6-8 měsíců sucha. V této době bývá maki tlustoocasý malátný, takže šetří zásoby potravy, shlukuje se s ostatními příslušníky svého druhu. Když přežije nepříznivé období, žije opět samotářsky a šplhá v noci po stromech a keřích, kde sbírá potravu předními tlapkami. Na začátku roku se obyčejně živí ovocem a jinou rostlinnou potravou a později chytá hlavně hmyz. Ve dne odpočívá ve stínu listí v hnízdě z větviček, v dutém kmeni nebo na vrcholcích stromů. Následkem zvláštních podmínek se rozmnožuje pomaleji než jiní makiové, má mladé jednou do roka a kojí je až 12 měsíců.

Délka těla se pohybuje mezi 17-26 centimetry, ocasu mezi 19-30 centimetry, hmotnost těla je 300-600 gramů.

Maki tlustoocasý obývá ve volné přírodě západní a jižní Madagaskar; objevuje se tam v primárních i sekundárních suchých lesích.

Jako většina lemurů je maki tlustoocasý ohrožen ničením stromů.

Názvy ve světě

Maki tlustoocasý

Anglicky: Fat-tailed Dwarf Lemur, Německy: Mittlerer Katzenmaki, Slovensky: Maki hrubochvostý

Foto: http://dharing.zenfolio.com

Podělte se s námi o názor na tento text →