Aktuálně: 4 341 inzerátů183 115 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Ksukol ocasatý

Daubentonia madagascariensis

Ksukol ocasatý

Daubentonia madagascariensis

Ksukol ocasatý

  • Výskyt: Severozápad a východ Madagaskaru
  • Délka těla: 40 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 2-3 kg
  • Březost: 150 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Kolem 20 let
  • Potrava: Larvy brouků
Ksukol ocasatý
Kam se řadí?

Ksukol ocasatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Chiromyiformes
  • Čeleď: Daubentoniidae - ksukolovití
  • Rod: Daubentonia - ksukol
Ksukol ocasatý
Kde žije?

Ksukol ocasatý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 13.05.2014, 19:00
8 498 2 minuty čtení

Obecně je znám pod domorodým názvem aye-aye. Při lovu ksukol ocasatý pečlivě naslouchá, kde jaká larva dřevokazného brouka hlodá ve dřevě, silnými zuby strhne kůru a dlouhým tenkým středním prstem ji vyloví a sežere. Ksukol ocasatý má drsnou černou srst s pláštěm z pesíků s bílými špičkami. Ksukol ocasatý je plachý a žije skrytě, buduje si hnízda z klacíků, kde tráví den a v noci se toulá za potravou.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla kolem 40 centimetrů, stejně tak ocas měří 40 centimetrů. Hmotnost se pohybuje v rozmezí od 2 do 3 kilogramů.

Ksukol ocasatý obývá ve volné přírodě severozápad a východ Madagaskaru; kde se vyskytuje v lesích, trnitých porostech i na plantážích.

Ksukol ocasatý byl považován za vyhynulého a znovu objeven v roce 1957. Patří do čeledi ksukolovitých.

Březost samice ksukolovitých trvá asi 5 měsíců. Po narození, většinou jednoho, mláděte ho samice kojí asi 7 měsíců a pak ještě zůstává u matky asi dva roky, než dospěje. Samec se o mládě stará minimálně. Samice má trvalou ovogenezi, produkuje vajíčka průběžně.

Průměrná doba života ve volné přírodě není známa, v zajetí se jedinec dožil až 23 let. Ksukolovití jsou živočichové žijící velice skrytě a většina znalostí o jejich způsobu života je odpozorována z umělých chovů. Jediným vážnějším přirozeným nepřítelem ksukolovitých je fosa (Cryptoprocta ferox).
 

Názvy ve světě

Ksukol ocasatý

Anglicky: Aye-aye, Francouzsky: Aye-Aye, Holandsky: Vingerdier, Maďarsky: Véznaujjú maki, Německy: Fingertier, Polsky: Palczak madagaskarski

Foto: http://eu.art.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →