Aktuálně: 6 311 inzerátů161 008 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Fenek

Vulpes zerda

Fenek

Vulpes zerda

Fenek

  • Výskyt: Sahara
  • Délka: 24-41 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1-1,5 kg
  • Březost: 50-53 dnů
  • Počet mláďat: 2-4 ks
  • Délka života: 12 let
  • Potrava: Ptáci, vejce, hmyz, semena
Fenek
Kam se řadí?

Fenek

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Vulpes - liška
Fenek
Kde žije?

Fenek

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
24 678 2 minuty čtení

Fenek je nejmenší ze všech lišek se snadno pozná podle obrovských boltců.

Tento druh má krémovou nebo žlutavou srst s bílou spodní stranou a černou špičkou ocásku. Chodidla tlapek jsou bohatě osrstěná, takže fenek může běhat po rozpáleném, jemném písku pouští. Čilý je obvykle v noci, kdy si shání potravu, ovoce, semena, malé hlodavce, ptáky, vejce, plazy i hmyz.

Ve vzácných případech se sdružuje do skupin až po deseti, ale vztahy mezi jejich členy nejsou jasné. Každý si vyhrabává vlastní doupě několik metrů hluboké. Samci si značkují území močí a v době páření jsou velmi agresivní. Páření probíhá uprostřed nebo koncem zimy, a pokud je vrh ztracen, páří se znovu. Samice se o potomky starají samy, brání hnízdo, kde mláďata zůstávají dva měsíce pod jejich ochranou. Po celou tu dobu samec nesmí do hnízda vstoupit.

Délka těla je v rozmezí 24-41 centimetrů, ocas se pohybuje od 18 do 31 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje mezi 1-1,5 kilogramy.

Ve volné přírodě se fenek vyskytuje po cele Sahaře; kde obývá písčité pouště.

Fenkové se často chytají a prodávají jako mazlíčci, ale příležitostně se loví i pro kožešinu. Naštěstí žijí skrytě v nepřístupných oblastech, takže ztráty způsobené lovem nejsou velké.

Navíc se fenek v zajetí dobře množí.


 

Názvy ve světě

Fenek

Anglicky: Fennec, Chorvatsky: Pustinjska lisica, Maďarsky: Sivatagi róka, Německy: Fennek, Polsky: Fenek, Rumunsky: Fenec, Slovensky: Líška fenek, Španělsky: Fenec

Foto: http://www.dirtyammo.com

Podělte se s námi o názor na tento text →