Aktuálně: 4 425 inzerátů179 595 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Kynkažu

Potos flavus

Kynkažu

Potos flavus

Kynkažu

  • Výskyt: Amerika
  • Délka: 39-76 cm
  • Hmotnost: 1,4-4,7 kg
  • Březost: 98-120 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: Až 24 let
  • Potrava: Především ovoce, méně obratlovci
Kynkažu
Kam se řadí?

Kynkažu

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Procyonidae - medvídkovití
  • Podčeleď: Potosinae - olingové
  • Rod: Potos - kynkažu
Kynkažu
Kde žije?

Kynkažu

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
8 382 2 minuty čtení

Kynkažu je krásný zlatohnědý nebo plavý až tmavě šedohnědý medvídek, je velmi čilý obratně šplhá za pomoci ovíjivého ocasu a dlouhých drápů na nohou s tlustými polštářky. Kynkažu vede noční život, hlavně v korunách stromů, kde hledá potravu, a hnízdo má ve stromových dutinách nebo v houští. Vyhledává hnízda divokých včel, proto se mu místy říká medový medvídek. Má velmi hlasité a daleko slyšitelně zvukové projevy, jimiž označuje své území, láká samičku nebo odrazuje nepřátele.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje mezi 39-76 centimetry, hmotnost kolísá mezi 1,4-4,7 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá kynkažu východní Mexiko až severní polovinu Ameriky; konkrétně obývá tropické oblasti poblíž mokřin.

Kynkažu nemá žádné pevně dané období rozmnožování, samice přicházejí do říje každé tři měsíce. Nejčastěji se ale páří v dubnu a v květnu. Březost trvá 98-120 dní, po té samice v doupěti vrhne nejčastěji jedno, zřídka i dvě mláďata. Mládě rychle roste, během prvních 6 měsíců dvanáctkrát znásobí svou porodní hmotnost. Po dvou týdnech otevírají oči, v sedmi týdnech již mají chápavé ocasy. Jsou odstavena ve třech až pěti měsících. Samci pohlavně dospívají v 18 měsících, samice až ve 30 měsících věku.

V zajetí se dožívají průměrně 24 let. V přírodě mají mnoho nepřátel, jsou potravou dravých ptáků i jiných dravců, jako jsou jaguáři. Někdy jsou loveni lidmi, pro maso a také kvůli kožešině. Největším nebezpečím je ale odlesňování.
 

Názvy ve světě

Kynkažu

Anglicky: Kinkajou, Německy: Wickelbär, Rumunsky: Kinkajuu, Slovensky: Medvedík kynkažu

Foto: http://animalworld.com.ua

Podělte se s námi o názor na tento text →