Aktuálně: 5 055 inzerátů172 877 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Dhoul

Cuon alpinus

Dhoul

Cuon alpinus

Dhoul

  • Výskyt: Asie
  • Délka: 90 cm
  • Hmotnost: 15-21 kg
  • Březost: 60-63 dnů
  • Počet mláďat: 4-6 ks
  • Potrava: Jeleni, antilopy
Dhoul
Kam se řadí?

Dhoul

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Cuon - dhoul
Dhoul
Kde žije?

Dhoul

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
5 110 2 minuty čtení

Dříve se dhoul jmenoval vlk rudý. Je to velká šelma s plavou nebo tmavočervenou srstí a tmavším huňatým ocasem. Je teritoriální, žije ve velkých rodinách až o pětadvaceti jedincích, kteří vyhrabávají pro svá štěňata nory a krmí je vyvrženou potravou, dokud nemohou doupě opustit. Dhoul loví ve smečkách.

Délka těla se u dospělého jedince pohybuje kolem 90 centimetrů, ocasu 40-45 centimetrů, hmotnost kolísá od 15 až do 21 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je jižní a východní Asie až po Altaj. Biotop dhoulů je poměrně různorodý. Osciluje od tropických deštných lesů, přes střídavě vlhké lesy, sušší tropické lesy, savany, stepi, polopouště, horské oblasti až po opadavé lesy mírného pásu. Nežije v pouštních oblastech. Přes schopnost žít v různých podmínkách preferují tyto šelmy spíše řidčeji zalesněný terén před čistě travnatým.

U indických dhoulů spadá páření do období mezi říjnem a lednem. Na rozdíl od vlčích smeček, může u dhoulích klanů zabřeznout více než jedna samice. Březost trvá 60-63 dnů a vrh čítá obvykle 4-6 mláďat. Štěňata rostou rychleji než vlčata a sají mléko nejméně 58 dní. Během té doby klan krmí samici v doupěti či v jeho blízkosti. I po odstavení štěňat zůstává alespoň jeden dospělý člen klanu u doupěte, když jsou ostatní na lovu. Ve věku 6 měsíců se mláďata přidávají k loveckým výpravám dospělých, přičemž asi od 8 měsíců věku se podílejí na zabíjení větší kořisti.

Druh silně pronásledovaný a ohrožený.
 

Názvy ve světě

Dhoul

Anglicky: Asiatic Red Dog, Německy: Asiatische Wildhund

Foto: http://zooinstitutes.com

Podělte se s námi o názor na tento text →