Aktuálně: 4 326 inzerátů190 217 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Medojed

Mellivora capensis

Medojed

Mellivora capensis

Medojed

  • Výskyt: Afrika
  • Délka: 60-77 cm
  • Hmotnost: 7-13 kg
  • Délka života: Až 26 let
  • Potrava: Med, včelí larvy, červi
Medojed
Kam se řadí?

Medojed

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mustelidae - lasicovití
  • Podčeleď: Mellivorinae - medojedi
  • Rod: Mellivora - medojed
Medojed
Kde žije?

Medojed

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
12 575 2 minuty čtení

Medojed je statný jezevec, svrchu stříbrošedý, zespodu černý nebo tmavohnědý. Stojí na přechodu mezi kunami a jezevci, a proto bývá řazen do zvláštní podčeledi. Medojed, jak již napovídá jeho název, se živí medem a včelími larvami, červy, termity a štíry, ale loví i větší zvířata, jako zajíce a dikobrazy. Medojed si vyhrabává velké nory, ale ukrývá se rovněž v rozsedlinách skal a v dutých stromech.

Srdnatě se brání nepřátelům - kouše, škrábe a přitom vydává odporný pach. Medojed dorůstá délky těla 60-77 centimetrů, délky ocasu 20-30 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 7-13 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Afrika na jih od Sahary, obývá rovněž střední východ a Indii; vyskytuje se v travnaté oblasti, obývá rovněž pouště, lesy a hory.

Medojed má jedinečný symbiotický vztah k ptáku medozvěstce, která jej dovede k nalezenému včelímu hnízdu a čeká, až medojed hnízdo rozbije a nechá jí napospas včelí larvy. Jedinečná je schopnost medojeda lovit jedovaté hady a jeho úžasná odolnost proti hadímu jedu. Obstojí i v nejdrsnějších pouštích, ačkoli má velkou spotřebu potravy.
Žije samotářským způsobem života s převážně noční aktivitou. Samci a samice se stýkají pouze v době páření, většinou ne déle než týden.

Samice po šesti až osmi týdenní březosti rodí jedno až čtyři mláďata (nejčastěji dvě). Mláďata jsou po narození slepá a hluchá a samice je jednou za pár dní přemisťuje. Při stěhování je přenáší v tlamě. Toto opatření je hlavně kvůli bezpečnosti ze strany jiných predátorů, tak na ochranu před jinými medojedy. Mláďata zůstávají s matkou déle než rok, během kterého je matka naučí lovit. Samec se na výchově mláďat nepodílí.
 

Názvy ve světě

Medojed

Anglicky: Honey Badger, Italsky: Ratele, Maďarsky: Méhészborz, Německy: Honigdachs, Polsky: Ratel

Foto: http://zooinstitutes.com

Podělte se s námi o názor na tento text →