Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Binturong

Arctictis binturong

Binturong

Arctictis binturong

Binturong

  • Výskyt: Asie
  • Délka: 61-96 cm
  • Hmotnost: 9-19 kg
  • Březost: 90-92 dnů
  • Počet mláďat: 2-3 ks
  • Potrava: Ovoce, výhonky, ptáci, hmyz
Binturong
Kam se řadí?

Binturong

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Herpestoidea - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Viverridae - cibetkovití
  • Podčeleď: Paradoxurinae - oviječi
  • Rod: Arctictis - binturong
Binturong
Kde žije?

Binturong

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 778 2 minuty čtení

Váhavě se binturong pohybuje po větvích a hledá ovoce, výhonky, drobné živočichy, ptáky i hmyz. Zavalitý, statný binturong je jedinou cibetkou, která má ovíjivý ocas, z šelem mu konkuruje jenom medvídek kynkažu. Výrazným znakem jsou uši s dlouhými štětičkami a huňatá černá srst, někdy s prostříbřenými špičkami, a po obou stranách tlamy silné bílé vousy. Drápy jsou napolo zatažitelné, ale krátké a zakřivené. Při pohybu v korunách stromů dobře slouží binturongu lysé široké tlapky. Je to hlavně noční zvíře, území si značkuje výrazným pachem.

Binturong dosahuje délky těla 61-96 centimetrů, ocasu 40-89 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 9-19 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá binturong Nepál, Bhútán a severovýchodní Indii, Malajsii, Sundy a Palawan; obývá husté tropické lesy, stálezelené nebo opadavé porosty.

Obvykle žije samotářsky, i když byl pozorován i ve skupinách, obvykle se jednalo o samici s mláďaty. Někdy se samicí zůstává samec i po narození mláďat a ta ho nijak neodhání. Obě pohlaví mají výrazné pachové žlázy, které využívají k signalizování své přítomnosti jiným binturongům.

Páří se celoročně, většinou však v období od února do dubna a pak od července do listopadu. Březost trvá 90-92 dní, pak samice v dutině stromu porodí 2-3 mláďata.
 

Názvy ve světě

Binturong

Anglicky: Binturong, Německy: Binturong, Polsky: Binturong, Rumunsky: Bintunrong, Slovensky: Binturong stromový

Foto: http://www.safeproject.net

Podělte se s námi o názor na tento text →