Aktuálně: 5 297 inzerátů170 982 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Fosa

Cryptoprocta ferox

Fosa

Cryptoprocta ferox

Fosa

  • Výskyt: Madagaskar
  • Délka: 55-70 cm
  • Hmotnost: 7-14 kg
  • Počet mláďat: 2-4 ks
  • Potrava: Prasata, drůbež, domácí zvířata
Fosa
Kam se řadí?

Fosa

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Eupleridae - šelmy madagaskarské
  • Podčeleď: Euplerinae - pucholové madagaskarští
  • Rod: Cryptoprocta - fosa
Fosa
Kde žije?

Fosa

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.01.2015, 20:00
10 209 2 minuty čtení

Fosa je největší madagaskarská šelma. Spojuje znaky cibetek a koček: je rezavá až tmavohnědá, má kočičí hlavu s vyčnívajícíma očima a kulatými boltci. Krátké ostré drápy dovede zatáhnout a z análních žlázek vydává silný, odporný pach.

Fosa je typická šelma se silnými čelistmi a velkými zuby. Loví ve dne v noci, výborně skáče a šplhá, takže dokáže lovit i lemury. Dnes se ovšem soustřeďuje hlavně na zabíjení prasat, drůbeže a jiných domácích zvířat, proto ji lide pronásledují. Každá z těchto samotářských šelem obývá velké území o rozloze asi 4 km2. Fosa je vzácná.

V zajetí se fosa množí jen výjimečně; poprvé se rozmnožila v zoo ve Francii (1974) a u nás ve Dvoře Králové (1997).

V dospělosti dorůstá fosa délky těla 61-80 centimetrů, délka ocasu se pohybuje od 55 až do 70 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 7-14 kilogramů.

Dospívá až kolem pátého roku života. Mimo období páření jde o samotářské zvíře. Samice je březí tři měsíce. Rodí většinou dvojčata, ale může mít až čtyři mláďata.
Fosa obývá Madagaskar; hlavně se vyskytuje v tropických lesích.

Fosa je endemit ostrova Madagaskar, kde ji ohrožuje ničení lesů. Také lidé ji přes zákonnou ochranu zabíjejí, protože napadá jejich domácí zvířata. V období páření se fosy sdružují do skupinek, a tehdy jsou zvláště ohroženy.
 

Názvy ve světě

Fosa

Anglicky: Fossa, Maďarsky: Fossza, Německy: Fossa, Polsky: Fossa, Rumunsky: Fosa

Foto: http://zooinstitutes.com

Podělte se s námi o názor na tento text →