Aktuálně: 4 358 inzerátů188 475 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Surikata

Suricata suricatta

Surikata

Suricata suricatta

Surikata

  • Výskyt: Jihozápadní Afrika
  • Délka těla: 25-35 cm
  • Hmotnost: 600-1000 g
  • Březost: 11 týdnů
  • Počet mláďat: 2-5 ks
  • Potrava: Především hmyz
Surikata
Kam se řadí?

Surikata

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Herpestidae - promykovití
  • Rod: Suricata - surikata
Surikata
Kde žije?

Surikata

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 24.02.2014, 19:00
15 783 2 minuty čtení

Stříbřité hnědý žíhaný kožich s výraznými tmavými pruhy na dolní polovině hřbetu je pro surikatu typický. Má malé uši se zvláštním záhybem, který uzavírá a chrání zvukovod při hrabání. Kolem očí jsou tmavé kruhy a čenich je velmi špičatý. Štíhlý ocas má černou špičku. Surikata má silné hrabavé drápy, proto se dříve česky jmenovala hrabačka. Surikata žije v suchých a polopouštních oblastech, kde si vyhrabává složité soustavy nor. Také potravu získává z podzemí. Čilá je přes den a žije v početných koloniích o třiceti i více zvířatech. Kolonie často využívá rozšířené chodby zemních hlodavců.

Stavba může mít až 90 východů a měřit mnoho set metrů čtverečních. Území skupiny značkují samci, ale hlídají a brání je surikaty společně. Ve dne se rády vyhřívají na slunci, ale stráže vždy panáčkují a hlídají kolonii před nebezpečím. Surikaty loví především hmyz.

Jejich hlavními nepřáteli jsou draví ptáci, před nimiž se surikaty varují ostrým štěkáním. Bojí se rovněž jedovatých hadů a šakalů. Jakmile se ozve varování, celá kolonie zmizí v podzemí. Páření předcházejí zuřivé boje, mláďata se rodí v době dešťů v listopadu a v prosinci a pečují o ně všichni členové kolonie.

Surikata dosahuje délky těla 25-35 centimetrů, délka ocasu je 17-25 centimetrů, hmotnost kolísá od 600 gramů až do 1 kilogramů.

Surikata obývá jihozápadní Afriku; konkrétně polopouště, křoviska a řídké lesy nebo kamenitá holá krajina.
 

Názvy ve světě

Surikata

Anglicky: Meerkat, Chorvatsky: Merkat, Maďarsky: Szurikáta, Německy: Erdmännchen, Polsky: Surykatka, Rumunsky: Suricata, Slovensky: Surikata

Foto: http://pandasthumb.org

Podělte se s námi o názor na tento text →