Aktuálně: 4 582 inzerátů178 167 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Kapustňák širokonosý

Trichechus manatus

Kapustňák širokonosý

Trichechus manatus

Kapustňák širokonosý

  • Výskyt: Jihovýchod USA
  • Délka těla: 2,5-4,5 m
  • Hmotnost: 200-600 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Býložravec - vodní rostliny
Kapustňák širokonosý
Kam se řadí?

Kapustňák širokonosý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Sirenia - sirény
  • Čeleď: Trichechidae - kapustňákovití
  • Rod: Trichechus - kapustňák
Kapustňák širokonosý
Kde žije?

Kapustňák širokonosý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
10 058 2 minuty čtení

Pravděpodobně nejlépe známou sirénou je kapustňák širokonosý. Kapustňák jihoamerický (Trichechus inunguis) je vzácný a žije v řekách a jezerech Amazonské pánve, a kapustňák senegalský (Trichechus senegalensis) v jezeře Čad a v přilehlých řekách a jezerech se sladkou nebo brakickou vodou. Naproti tomu kapustňák širokonosý žije v karibské oblasti a je velmi oblíben u potápěčů. Má maličká očka a boltce mu vůbec chybějí. Skupinky až dvaceti kapustňáků se v zimě uchylují do teplých vod, kde je dostatek potravy, a spojují se ve stohlavá stáda. Tyto skupiny se stále mění, jednotlivá zvířata se přidávají a zase opouštějí stádo a putují ze sladké do slané vody a naopak. Dorozumívají se dotyky, třením, pošťuchováním či mazlením. Vydávají také vysoké skřeky a hvizdy pod vodou, zejména jako varování pro ostatní nebo při styku matky s mládětem. Zvukové a dotykové signály se uplatňují i při námluvách, kdy několik samců soutěží o jednu samici.

O mládě pečuje jenom matka, které mohou pomáhat starší potomci nebo spřízněné samice. Kapustňák širokonosý dosahuje délky těla 2,5-4,5 metru, hmotnost je 200-600 kilogramů.

Kapustňák širokonosý obývá ve volné přírodě jihovýchod USA až severovýchod Jižní Ameriky, konkrétně mělké tropické vody u pobřeží, ústí řek a sladkovodní prameny.

Ačkoli jsou kapustňáci chráněni zákonem, stále je ohrožuje nezákonný lov, ničení prostředí, znečištění vody a lodní provoz - při srážkách s plavidly, přesto dochází k zabití nebo těžkému poranění zvířat.

Názvy ve světě

Kapustňák širokonosý

Anglicky: West Indian Manatee, Francouzsky: Lamantin des Caraïbes, Holandsky: Caribische lamantijn, Německy: Karibische Seekuh, Polsky: Manat karaibski, Rumunsky: Lamantin

Foto: http://www.wildlifeofct.com

Podělte se s námi o názor na tento text →