Aktuálně: 4 520 inzerátů178 387 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Kabar lesní

Moschus chrysogaster

Kabar lesní

Moschus chrysogaster

Kabar lesní

  • Výskyt: Asie
  • Délka těla: 70-100 cm
  • Hmotnost: 7-17 kg
  • Březost: 5-6 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 20 let
  • Potrava: Tráva, květy, listy
Kabar lesní
Kam se řadí?

Kabar lesní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Moschidae - kabarovití
  • Podčeleď: Moschinae
  • Rod: Moschus - kabar
Kabar lesní
Kde žije?

Kabar lesní

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
5 278 2 minuty čtení

Tento vzácný, statný kabar obývá skalnaté zalesněné horské svahy. Díky dobře vyvinutým spárkům výborně šplhá po skalách a snadno se pohybuje po sněhu. Kabar lesní má tmavohnědou srst stříkanou světle hnědou, bílou bradu a bílé třásně na uších.

Kabar lesní dosahuje délky těla 70-100 centimetrů, délky ocasu 2-6 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 7-17 kilogramů.

Domovinou tohoto durhu je Afghánistán a střední Čína; obývá opadavé a jehličnaté lesy v horách.

Tento kabar je loven pro pižmo, výměšek předkožkové žlázy, který se vysoce cení při výrobě voňavek.

Kabar lesní je ohrožen pytláky. Pohybují se na většinou velkém území, vracejí se však do svých rodišť. Jsou to výhradní býložravci, stravují se obdobně jako jelenovití, žerou trávu, květiny, listy, mladé větvičky i některé mechy a lišejníky. Samci jsou teritoriální, svá území si označují pachem. Kabaři žijí jednotlivě nebo v malých skupinkách.

V období říje vytvářejí drobná stáda s jistou hierarchií, s jinými samci zápasí o dominanci pomoci svých klů. Březost samice trvá pět až šest měsíců, rodí většinou co dva roky po jenom mláděti. Kolouch je poměrně maličký (asi 0,5 kg) a prvý měsíc leží z obav před dravci ukrytý v podstatě bez hnutí. Poblíž matky se zdržuje asi dva roky. Pohlavní dospělost u kabarů přichází ve 2 až 3 létech a mohou se dožít 20 let.
 

Názvy ve světě

Kabar lesní

Anglicky: Alpine Musk Deer, Německy: Himalaya-Moschustier, Slovensky: Kabar žltobruchý

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováKáně lesníHrotnokřídlec lesní

Foto: https://ferrebeekeeper.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →