Aktuálně: 4 424 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Přímorožec oryx

Oryx gazella

Přímorožec oryx

Oryx gazella

Přímorožec oryx

  • Výskyt: Východní a jihovýchodní Afrika
  • Délka těla: 1,6-2,4 m
  • Hmotnost: 120-240 kg
  • Březost: 260-300 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Tráva, seno, ovoce, zelenina
Přímorožec oryx
Kam se řadí?

Přímorožec oryx

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - pravé antilopy
  • Tribus: Hippotragini - přímorožci
  • Rod: Oryx - přímorožec
Přímorožec oryx
Kde žije?

Přímorožec oryx

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 951 2 minuty čtení

Oryx nebo přímorožec oryx tvoří několik důležitých poddruhů. Zbarvení je v kontrastujících odstínech černé, šedé a bílé, jen oryx jihoafrický (Oryx gazella gazella) má tělo plavé s podélnými pruhy na břiše, s černými skvrnami na nohou a černým ocasem. Všichni oryxové mají výraznou černou masku ve tváři. Oryx je dokonale přizpůsoben životu v suchých oblastech. Nepotí se ani nesupí, když jeho teplota stoupne na 45 °C, a vylučuje moč či trus ve velmi koncentrované konzistenci. Pase se v noci, časně ráno nebo pozdě odpoledne a jeho hlavní potravou jsou traviny a keře.

Vodu doplňuje oryx požíráním melounů a okurek.

Přímorožec oryx dosahuje délky těla 1,6-2,4 metru, ocasu 40-50 centimetrů, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje v rozmezí 120-240 kilogramů.

Původně se přímorožec oryx vyskytuje ve východní a jihovýchodní Africe, dnes hlavně v Namibii; ve které obývá suché křoviny a pouště.

Tento druh je tak dokonale přizpůsoben životu v poušti, že vydrží podmínky, kde jiní sudokopytníci neobstojí.

Podobně jako jiné druhy pouštních antilop se i přímorožci jihoafričtí rozmnožují v obdobích po celý rok, kdy je potrava snadněji a v dostatečném množství dosažitelná. Samice rodí jedno, velice vzácně dvě mláďata po 260-300 dnech březosti. V porostu je skryto následujících 6 týdnů, přičemž ho matka občas navštěvuje a kojí.

Samci jsou proslulí i svou neobvyklou útočností proti svým predátorům, které tvoří zvláště kočkovité šelmy (lvi, levharti), na které často útočí se svými ostrými a nebezpečnými rohy.
 

Názvy ve světě

Přímorožec oryx

Anglicky: South African Oryx, Německy: Spießbock, Slovensky: Oryx rovnorohý

Mohlo by vás také zajímat

Přímorožec šavlorohý

Foto: https://www.marietta.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →