Aktuálně: 4 353 inzerátů189 047 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Adax

Addax nasomaculatus

Adax

Addax nasomaculatus

Adax

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 1,2-1,8 cm
  • Hmotnost: 60-135 kg
  • Březost: 257-264 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Okusují trávu a keře
Adax
Kam se řadí?

Adax

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Hippotragini - přímorožci
  • Rod: Addax - adax
Adax
Kde žije?

Adax

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
6 980 2 minuty čtení

Tento nejmenší příslušník přímorožců obývá pouštní oblasti a je vzácný a málo známý. Adax se dokonale přizpůsobil prostředí, má krátké nohy, široce rozestavené paznehty, takže se může snadno pohybovat v písku a jen zřídka pije vodu. Spokojí se s dužnatými rostlinami, které spásá. Je nejčilejší zrána, navečer a v první polovině noci, kdy se stěhuje na velké vzdálenosti, aby si našel v poušti potravu, vyrůstající po deštích. Původně žil ve stádech až o dvaceti kusech, která vedl starý samec, ale dnes se objevuje jen osaměle nebo ve skupinkách po dvou až čtyřech zvířatech. Adax má bílou skvrnu v obličeji a kaštanové čelo s prodlouženou srstí.

V létě je adax pískový nebo bílý, v zimě šedohnědý. Spirálovité rohy mají až tři závity. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje v rozmezí 1,2-1,8 metru, délky ocasu 25-35 centimetrů, hmotnost značně kolísá od 60 až do 135 kilogramů.

Adax je domovinou v severozápadní Africe, dříve se dostával až do Egypta, dnes je to spíše Mauretánie a Súdán; obývá především pouště a polopouště.

Adax není rychlý běžec, proto byl snadnou kořistí pro kočovníky. V současné době žije v přírodě jen asi 200 kusů, protože musí čelit stále rostoucímu suchu. V zajetí se však adax množí dobře.
 

Názvy ve světě

Adax

Anglicky: Addax, Maďarsky: Addax, Německy: Addax

Foto: http://animalbox.ru

Podělte se s námi o názor na tento text →