Aktuálně: 4 361 inzerátů188 671 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Dikdik kirkův

Madoqua kirkii

Dikdik kirkův

Madoqua kirkii

Dikdik kirkův

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 52-72 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3-7 kg
  • Březost: 6 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva, oddenky, kořínky
Dikdik kirkův
Kam se řadí?

Dikdik kirkův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Antilopini - pravé antilopy
  • Rod: Madoqua - dikdik
Dikdik kirkův
Kde žije?

Dikdik kirkův

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
5 923 2 minuty čtení

Tyto drobné nenápadné antilopy mají jemnou, přiléhavou srst šedě nebo hnědě kropenatou, na hlavě, krku a na plecích narezlou. Na hlavě je chocholka s delší srstí. Spárky mají pružné polštářky, které přilnou ke kamennému podkladu a usnadňují pohyb zvířat ve skalnatém terénu. Samci nesou krátké rovné růžky.
Dikdikové se pasou ráno a pozdě odpoledne, někdy i v noci.

Díky neobyčejně krátkému čenichu spásají nejdrobnější vegetaci, ale vyhrabávají i kořínky a oddenky.

Dikdik kirkův dosahuje v dospělosti délky těla 52-72 centimetrů, délky ocasu kolem 50 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 3-7 kilogramů.

Dikdik kirkův obývá ve volné přírodě východní a jihozápadní Afriku; konkrétně navštěvuje suché kamenité svahy a písečný buš.

V Africe žijí čtyři druhy dikdiků, všichni s typickým krátkým chobůtkem. Jméno dostali podle varovného volání dzik dzik. Nejohroženější je maličký dikdik somálský (Madoqua piacentii), vážící nejvýše tři kilogramy.

Dikdik Kirkův žije po většinu roku v trvalých párech. Samec si svou samici v období páření důkladně střeží a neohroženě odhání cizí samce. Stejně dobře si hájí i svá teritoria, která si značí především trusem. Samice rodí po zhruba šestiměsíční březosti jediné mládě, které skrývá 2-3 týdny a kojí po dobu třech až čtyř měsíců. Podle dostupných údajů se samci nepodílí ve výchově mláďat, ale samici pečlivě střeží před jejich hlavními predátory, které tvoří převážně kočkovité šelmy, zvláště pak levharti, karakalové, servalové, kočky divoké, mláďatům hrozí velké nebezpečí ze strany orlů.
 

Názvy ve světě

Dikdik kirkův

Anglicky: Kirk's Dik-dik, Německy: Kirk-Dikdik, Rumunsky: Dik dik-ul lui Kirk, Slovensky: Dikdik Kirkov, Swahilsky: Digidigi

Foto: http://www.biopix.com

Podělte se s námi o názor na tento text →