Aktuálně: 4 336 inzerátů184 008 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Matamata třásnitá

Chelus fimbriatus

Matamata třásnitá

Chelus fimbriatus

Matamata třásnitá

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 40 cm
  • Hmotnost: Až 10 kg
  • Počet vajec: 12-28 ks
  • Inkubace: 208 dnů
  • Krmivo: Ryby, žížaly, hovězí srdce
Matamata třásnitá
Kam se řadí?

Matamata třásnitá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podtřída: Amniota - blanatí
  • Infratřída: Testudinata - želvy
  • Řád: Chelonia - želvy
  • Podřád: Pleurodirida - skrytohlaví
  • Infrařád: Eupleurodira
  • Čeleď: Chelidae - matamatovití
  • Rod: Chelus - matamata
Matamata třásnitá
Kde žije?

Matamata třásnitá

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.02.2015, 20:00
8 465 3 minuty čtení

Matamata třásnitá je ty­pickým představitelem čeledi matamatovitých, která sdružuje asi 31 druhů v deseti rodech. Matamata je želva velmi neobvyklého vzhledu, vyznačuje se dlou­hým krkem, velikou plochou hlavou a nápadně pro­taženým čenichem. Její hřbetní krunýř je až 40 cm dlouhý a plochý, jednotlivé štítky vytvářejí hrbolky. Na hrdle a krku má tato želva roztřepené kožovité výrůstky, které ji ve vodě připodobňují tlejícímu, me­chem a řasami obrostlému kusu dřeva.

Matamata třásnitá je rozšířena v Jižní Americe od východního Peru přes Venezuelu, Guayanu a Surinam až po severní a střední Brazílii. Obývá tiché řeky a stojaté vody v pralesích. Zdržuje se na mělčinách, kde nehybně leží, jen nozdry vysunuje nad hladinu. Tak číhá na ko­řist. Jakmile se poblíž objeví rybka, želva bleskurych­le vyrazí hlavou vpřed a kořist vsaje do tlamy i s vel­kým množstvím vody. Vodu pak pootevřením čelisti na úzkou štěrbinu z tlamy odstraní a kořist v celku spolkne. Má příliš slabé čelisti, než aby ji mohla udr­žet nebo dokonce zpracovat. Velké matamaty loví i malé vodní ptáky. Mláďata se živí převážně hmy­zem a drobnými obojživelníky. Samice v době klade­ní vajec vylézají na břeh a kladou několik desítek va­jec do dolíku vyhrabaného v měkké půdě. Mláďata se líhnou při teplotě kolem 28 °C asi po 200 dnech. Je zajímavé, že jedinci žijící v mělkých vodách se stálou hladinou mají velmi těžký krunýř a nemohou plavat, zatímco želvy zdržující se v místech častých záplav, tedy s hladinou proměnlivou, plavat dovedou, protože jejich krunýř není tak masivní.

Pro jednu matamatu třásnitou potřebujeme nádrž, která svou plochou asi 20krát přesahuje plochu jejího plastronu. Použijeme-li akvaterárium, musí být výstup z vody na souš, kam tato želva odkládá svá vejce, pozvolný. Voda v nádrži může být jen tak hluboká, aby se želva při pokusu o nadechnutí nemusela zvedat ze dna. Její plavecké schopnosti jsou nevalné. Dno tvoří zhruba 10 až 15 centimetrů silná vrstva písku. Voda musí být měkká a kyselá a musí rovněž obsahovat vysoké procento tříslovin (tzv. černá voda).

Matamata třásnitá se v zajetí krmí rybami, velkými žížalami, popřípadě na proužky nakrájeným hovězím srdcem. Mrtvou potravu nabízíme pouze v případě, že si na ni tato želva navykla již v mládí.

Názvy ve světě

Matamata třásnitá

Anglicky: Matamata Turtle, Francouzsky: Matamata, Maďarsky: Matamata, Německy: Fransenschildkröte, Slovensky: Matamata strapcová

Podělte se s námi o názor na tento text →