Aktuálně: 4 429 inzerátů179 710 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Chachalaka hnědokřídlá

Ortalis vetula

Chachalaka hnědokřídlá

Ortalis vetula

Chachalaka hnědokřídlá

  • Výskyt: Texas, Mexiko
  • Velikost: 48-58 cm
  • Hmotnost: 0,4-0,8 kg
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 22-27 dnů
  • Potrava: Listy, plody, semena
Chachalaka hnědokřídlá
Kam se řadí?

Chachalaka hnědokřídlá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Craci - hokové
  • Rod: Ortalis - čačalka
Chachalaka hnědokřídlá
Kde žije?

Chachalaka hnědokřídlá

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 25.02.2015, 05:57
4 157 2 minuty čtení

Chachalaka hnědokřídlá nebo též guan hnědokřídlý patří do řádu hraba­vých (Galliformes), čeledi hokovitých (Cracidae). Vy­skytuje se v oblastech od jižního Texasu přes vý­chodní a jižní Mexiko až do Hondurasu. V Texasu žije chachalaka hnědokřídlá v údolí řeky Rio Grande.

Dosahuje hmotnosti 300 až 500 g a samec má stejné zbarvení jako samice. Zoo­logové rozlišují 4 poddruhy chachalak, které se od sebe liší velikosti a částečně i zbarvením.

Chachalaka hnědokřidlá obývá dešťové pralesy, kde se zdržuje podél vodních toků, ale také v oblastech s vysokými křovinami a hustou vegetací. Někte­ří jedinci žijí i na velmi suchých místech, ale praktic­ky vždy na svazích. Ptáci se zpravidla zdržují v hus­tých větvích, často v korunách vysokých stromů. Zde žijí mnohdy ve společnosti sojek, různých druhů ho­lubů apod. Jsou to ptáci výlučně stromoví, ale pravi­delně slétají na zem, kde hledají potravu. Guan hnědokřídlý se živí bo­bulemi, čerstvými zelenými listy a výhonky, případně i semeny. Občas také sezobnou neopatrný hmyz, který se jim na zemi připlete do cesty.

Guan hnědokřídlý hnízdí v triu, to znamená jeden samec a dvě samice. V době hnízdění jsou ptáci velmi hluč­ní. Ozývají se hlavně ráno a večer, ale za jasných no­ci po celou noc. Jejich typický hlas, který jim dal jméno, zni jako „cha-cha-lac". Postupně se přidávají další a další ptáci v okolí, až se spojí v jakýsi mohut­ný chór. Samice mají soprán, zatímco samci bas. Ce­lá skupina „zpívá" v rytmu na větvích. V době mimohnízdní se chachalaky zdržují ve skupinách o několi­ka desítkách jedinců. Domorodí lovci tyto ptáky s oblibou loví pro chutné maso.        

Názvy ve světě

Chachalaka hnědokřídlá

Anglicky: Plain Chachalaca, Francouzsky: Ortalide chacamel, Chorvatsky: Sivoleđa čačalaka, Německy: Blauflügelguan, Polsky: Czakalaka pólnocna

Mohlo by vás také zajímat

Pěnice hnědokřídlá

Podělte se s námi o názor na tento text →