Aktuálně: 6 448 inzerátů160 710 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Hvízdák euroasijský

Anas penelope

Hvízdák euroasijský

Anas penelope

Hvízdák euroasijský

  • Výskyt: Celá Euroasie
  • Délka: 46 cm
  • Hmotnost: 400-1090 g
  • Počet vajec: 6-10 ks
  • Inkubační doba: 22-23 dnů
  • Potrava: Rostlinná potrava
Hvízdák euroasijský
Kam se řadí?

Hvízdák euroasijský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anas - kachna
Hvízdák euroasijský
Kde žije?

Hvízdák euroasijský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 23.11.2013, 18:33
3 211 2 minuty čtení

Znaky

Kachna dlouhá 46 cm. Létá ve velmi hustých hejnech a poměrně bezhlučně. Rychle a obratně běhá, aniž by se výrazněji kolébala. Hvízdáci vylétají z vody takřka kolmo, přistávají hustě vedle sebe a téměř současně. Velmi často můžeme zaslechnout volání kačera a jeho nezaměnitelné melodické hvízdání, jež zní jako „Huihu" nebo „viu". Samičky štěbetají „rerrr".

Prostředí

Hvízdák euroasijský je rozšířen po celé Euroasii od křovité tundry na severu až do pásma smíšených lesů na jihu. Celkový stav odhadujeme na více než 1 milión ptáků. Hvízdák hnízdí na mělkých sladkovodních jezerech s bohatým vodním rostlinstvem, vyhýbá se jezerům v lesích a v horách. Za tahu, především v březnu a říjnu, odpočívají obrovská hejna na pobřeží Severního a Baltského moře, kde též část z nich přezimuje. Hlavní část táhne dál až na západoevropské pobřeží a do oblasti Středomoří, jednotliví ptáci až do tropické Afriky. Britští hvízdáci jsou stálí i přetahující ptáci.

Rozmnožování

Hvízdáci za toku předvádějí své zlatožluté čelo a prodloužená pera na hřbetě. Páry jsou pohromadě na zimovištích nebo se tvoří za tahu. Mnozí kačeři setrvávají u svých kachen až do doby, kdy se klubou kachňata a podílejí se dokonce na jejich obraně. V červenci přepelichají do prostého šatu podobného šatu samic a o tři týdny nato opět získávají svůj svatební šat. Hnízdo je bohatě vystlané prachovým peřím, jímž kachna přikrývá vejce v přestávkách, kdy hnízdo opouští. Vyplašena z hnízda vylétá s vrzavým kvákáním. V hnízdě bývá 6 až 10 vajec dlouhých průměrně 54 mm, hnízdění probíhá v květnu a červnu a trvá 22 až 23 dnů.

Potrava

Hvízdák euroasijský se živí hlavně rostlinnou potravou.

Názvy ve světě

Hvízdák euroasijský

Anglicky: Eurasian Wigeon, Německy: Pfeifente, Dánsky: Pibeand, Španělsky: Silbón Europeo, Finsky: Haapana, Francouzsky: Canard siffleur, Islandsky: Rauðhöfðaönd, Italsky: Fischione europeo, Japonsky: Hidorigamo, Japonsky 2: ヒドリガモ, Holandsky: Smient, Norsky: Brunnakke, Polsky: świstun, Portugalsky: Piadeira, Rusky: Свиязь, Slovensky: Kačica hvizdárka, Švédsky: Bläsand, Čínsky: 赤颈鸭

Mohlo by vás také zajímat

Hvízdák stejnobarvý - chilský

Foto: http://tolweb.org

Podělte se s námi o názor na tento text →