Aktuálně: 5 019 inzerátů173 924 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Správné podmínky pro papouška - spokojený majitel

...začínala jsem vrabčáčkem a skončila u žaka

Správné podmínky pro papouška - spokojený majitel
Eva Lucáková 01.11.2006, 19:07
15 096 8 minut čtení

...začínala jsem vrabčáčkem a skončila u žaka (i když nevím, zda skutečně skončila, protože jeden nikdy neví...), ale mohu říci, že jak k jednomu, tak k druhému je má láska stejná, jako i k těm, které jsem měla mezi tím a které ještě mám. V současnosti mé bytí moc podporuje odevzdávání zkušeností. Na vše, co zde napíšu, může mít každý jiný názor, a to právě dle míry svých zkušeností.

Jsem na této stránce teprve krátce, proto jsem se chtěla představit a ještě bych k tomu snad dodala, že se specializuji spíš na chov krotkých papoušků, s kterými mohu komunikovat, i když mají svého druha. Můj článek možná odpoví těm, kteří se rozhodují, zda je papoušek pro ně vhodný kamarád a jak předejít tomu, aby se miláček nestal závislým na naši přítomnosti, což až tak dobré není.

Ve fórech se často objevuje otázka, jakého papouška si pořídit, jakou má povahu a co potřebuje? Má odpověď může mít pro budoucího chovatele nějakou cenu, jen když o něm vím víc, a proto se nejdřív ptám a pak se mohu nějak vyjádřit. Nejdřív si právě budoucí chovatel musí sám položit otázku, co právě on sám je schopen papouškovi nabídnout. Až pak je schopen zjistit jakého papouška, a zda vůbec nějakého, si má zakoupit. Zajímá mě to, co upoutalo na papouškovi člověka natolik, že se rozhodl jej mít. Každý papoušek je osobnost a právě kromě podání pestré potravy, je nutné pochopit jeho psychiku, co svým chováním papoušek naznačuje, protože když jej pochopíme nesprávně, od té chvíle může být vše špatně.

Hrátky s papouškem Hrátky s papouškem Foto: Eva Lucáková

Moc podporuji takového člověka, který je ochoten vše rozebrat a má spousty otázek, protože jen takový mě přesvědčí, že i při případném problému papouška neopustí. Bohužel jsou lidé, kteří si papouška pořídí jen proto, že se to zdá být moderní nebo to vylepší jejich image a rozhodli se pro papouška právě proto, že tento tvor bude v kleci a tedy nenadělá moc bordelu…, že jej není nutné venčit, že nekouše jako pes, nevyšpiní se na koberec..., a že bude mluvit. Opak je pravdou a pokud chceme papouškovi dopřát vše, co potřebuje , musíme být připraveni na to, že papouška je třeba "venčit" mimo klec, že se na koberec vyšpiní, že i štípne při špatném přístupu, nebo jen tak, protože si rád kousne, no a také si rád i zakřičí.

Jak jsem už podotkla, každý papoušek je osobnost, ale každý druh má i svou povahovou črtu nebo nějakou speciální potřebu ve stravování nebo chování. Jeden si rád zařve, jiný bude sedět v koutku na tmavém místě a sem tam pískne. Některý rád lítá, jiný spíše lozí. Jedno však mají společné. Potřebují své teritorium a bezpečí, které závisí na nás, jako i další průběh kamarádství. Teritorium a bezpečí si papoušek vytváří v nabídnuté kleci a místnosti, ve které klec stojí, protože po zabydlení v kleci mu v ní nabídneme volný prolet. Klec umístíme mimo průvan na klidné místo, aby papoušek mohl být ve výši našich očí. Současně s umístěním klece připravíme i budoucí "přistávací" plochu - ptačí větev nebo strom z ovocného dřeva, který bude pro papouška přirozeným prostředím a usměrníme tím i jeho špinění. Větev bude sloužit i k okusování a vyhneme se ničení nábytku. Velikost klece by měla papouškovi umožnit pohyb a nejmenší její rozměr by měl být dvakrát větší než je jeho rozpětí křídel a výše nejméně třikrát tak.

Hračky pro papouška Hračky pro papouška Foto: Eva Lucáková

Budeme myslet na to, že v budoucnu, nebo i současně se zakoupením jednoho papouška, koupíme ještě jednoho. Je to důležité právě proto, aby se v papouškovi nevytvořila již zmiňovaná závislost na naší přítomnosti. Ta by vedla k takovému chování papouška, které by bylo trápením pro něj i pro nás. Musíme si zde uvědomit délku papouškova života a že jej nekupujeme na chvilku, ale na dlouhá léta. V čase naši nepřítomnosti si dva papoušci dělají společnost a nyní se jen správně rozhodnout, zda koupit dva současně, nebo přikoupit druhého později, až si první na nás zvykne a my na něj rovněž. K našemu rozhodnutí dopomůže chovatel, kterého navštívíme vícekrát. Chovatelé papouška připravují na život miláčka jeho dokrmováním mimo rodiče. Pokud si zakoupíme jednoho papouška, bude snadné se s ním skamarádit. Pokud zakoupíme dva, budou to zřejmě sourozenci, které v budoucnu, pokud bychom se tak rozhodli, nemohou tvořit pár na chov. Zkusme tedy požádat o papoušky z různých hnízd. Tito dokrmení kamarádi budou sice krotcí, ale budou vyvádět víc, než by vyváděl jeden a můžeme s nimi mít potíže ve vztahu. Budou hlučnější a jen ztěžka je naučíme tichému projevu. Pokud zakoupíme nejprve jednoho a druhého později může nastat problém s vzájemným skamaráděním papoušků. Proto tak je nutné učinit hned poté, co se skamarádíme s prvním miláčkem. Toho můžeme zatím naučit věci, které ten druhý bude opakovat po něm. Můžeme u něj ovlivnit jeho hlasový projev a to učením opakovat naše slova nebo zvuky z okolí. Pokud pták vřeští, nekřičíme na něj, ale přimlouváme se tiše, čímž je nucen naslouchat a přiměn k napodobování tiššího projevu. Je tedy na našem rozhodnutí, zda si zakoupíme dva nebo jednoho, ale platí zde pravidlo CHOVAT SE K OBĚMA STEJNĚ a lásku jim dle toho pravidla rozdávat.

Vybavená klec pro papouška Vybavená klec pro papouška Foto: Eva Lucáková

Donesli jsme papouška domů a vložili do klece s jídlem pitím a přírodními větvičkami, místo obyčejných umělých. Bude neaktivně sedět a zkoumat okolí. Nebo jsou i tací, například z druhu pyrura, které vřele doporučuji na mazlíka i chov, kteří jsou nebojácní a udomácňují se velmi rychle. Hračky nabídneme z lana a dřeva a vynecháme zrcátka a zvonečky s malými kroužky. Nabídněme pestrý jídelníček sestavený ze zrnin a ovoce které známe, rovněž tak zeleniny. Zrniny je nejlépe zakoupit ve směsi známých značek, u kterých kontrolujeme datum spotřeby. Je vhodné kupovat i směsi vaječné, protože obsahují vitamíny a také ptačí granule s velkostí dle druhu papouška. Jejich vliv pak uvidíme na vitalitě papouška i na peří, které bude kvalitní, lesklé a zdravé. Zeleň z venčí nabízíme umytou nebo spařenou vroucí vodou, nebo usušenou. Můžeme ji nabídnout mláďatům ve vaječné míchanici. U dospělých ptáků pak v období páření. Vaječná míchanice: vejce vaříme 20 minut. Poté zchlazené oloupeme, ale skořápku nevyhodíme (později ji použijeme zbavenou blány usušenou a rozdrcenou na prach na posypání jídla). Samotné uvařené vejce rozmáčkneme, přidáme rozdrcenou piškotu a nastrouhanou mrkev. Vhodná je i kapka medu, rozdrcené šípky, list pampelišky nebo hluchavky. Tyto míchanice můžeme podávat v libovolném složení poté, co se seznámíme v knize s daným druhem papouška a s jeho potřebami. Učiníme tak ještě před zakoupením papouška.

V těchto řádcích není možné napsat vše, pak by to byla právě kniha, ale zmíním se ještě o tom, že ať máme vrabce, nebo žaka, platí ,že je osobnost. Může si hrát, vyvádět, trucovat, křičet... a pokud tohle dělá, je zdráv. Až bude někde schoulený sedět, pak je to téma pro veterináře. Rádi zde poradíme na fóru, ale je třeba napsat všechny příznaky a zaslat foto. Rovněž napsat stáří papouška a umístění. Někdy papoušek nemá náladu a zbytečně jsme vystrašeni. Ale měli bychom být, protože je naší součástí, musíme jej chránit a on nás zase bere jako součást "svého hejna". Sledujme jeho trus a nezlobme se pokud jej "umístí" na nevhodné místo, ale berme to jako pozitivum, které rovněž odráží zdraví papouška a my jej tak můžeme zkontrolovat.

Přeji vám, abyste s papouškem prožili krásné přátelství.

Prolet Prolet Foto: Eva Lucáková

Prolet v místnosti Prolet v místnosti Foto: Eva Lucáková

Mimino Mimino Foto: Eva Lucáková

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Eva Lucáková

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat