Aktuálně: 4 978 inzerátů173 957 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Zahraniční dovolená s papoušky

Zahraniční dovolená s papoušky
651 6 minut čtení

Jedna z často pokládaných otázek mezi majiteli nebo budoucími majiteli papoušků bývá, co s papouškem, pokud plánuji jet na dovolenou. Tuhle otázku by si měl člověk položit ideálně dříve, než si opeřence pořídí. Papoušci vyžadují každodenní péči a proto není možné nechat je několik dní doma o samotě bez veškerého obstarání, kde nepatří pouze krmení. Vždy platí, že by papoušci měli být v páru nebo ve společnosti druhého opeřence. Odloučení od majitele a jeho nepřítomnost je tím pro ně snadnější, než když jeden zůstane doma sám. 

Jestliže nemůžeme využít možnost, aby se o papouška někdo spolehlivý plnohodnotně postaral a vyjet na dovolenou i přesto chceme, můžeme jej vzít s sebou. I tuto možnost je ale třeba skutečně pečlivě a zodpovědně zvážit. 

A protože se pro tuhle možnost rozhoduje stále více majitelů, tak bychom se rádi podělili o naše zkušenosti s cestováním s papoušky na dovolenou do zahraničí. Jelikož nemáme nikoho, kdo by se o naše papoušky postaral se vším všudy v době naší vícedenní nepřítomnosti, od doby jejich pořízení jsme počítali s tím, že na delší dovolenou se už nedostaneme. Ovšem po několika letech se vše změnilo a na iniciativu člena rodiny se vyrazilo do Chorvatska, i s našimi papoušky. 

Cestování 

Do Chorvatska cestujeme autem. S papoušky jsme začali do zahraničí cestovat od roku 2020 a s sebou jsme vezli celkem 9 jedinců, kdy většina byla v párech. Vezli jsme papoušky senegalské a patagonské, alexandry malé, ary ararauny a samici arassariho bledozobého. Každý pár měl v autě svou přepravní klec. Všechny klece jsou umístěny v zavazadlovém prostoru auta. Papoušky převážíme pouze bezpečně v přepravkách tak, aby měli co největší pohodlí. Také proto takto dlouhé trasy jezdíváme vždy přes noc. Větší část cesty během noci ptáci v klidu prospí a ráno po rozednění jsme obvykle už na místě. Papouškům během jízdy nevadí mírné otřesy ani občasná světla z oken. Také provádíme pravidelné krátké přestávky, abychom papoušky zkontrolovali a případně dostali napít. Krmení proběhlo večer před odjezdem a zase až ráno po příjezdu. Na cestování autem se snažíme naše papoušky učit již odmalička a naštěstí jej všichni snáší velice dobře.

Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky

Ubytování 

Ubytovaní jsme v předem zamluveném apartmánu, kam jezdíme každý rok a majitelé s námi již počítají a těší se na nás a naše papoušky. V okolí jsou všichni z papouščí společnosti nadšení a majitelé apartmánu, ve kterém bydlíme, se chlubí tím, že jsme jejich hosty. Což nás velice těší, jelikož jsme se obávali neshod díky křiku větších papoušků. Určitě je tedy třeba vyhledávat ubytování, kde mají povolená zvířata. Pokud vezeme hlučného papouška, je třeba obeznámit majitele i s touto skutečností. 

S papoušky na pláži 

Pláž jsme vyhledávali méně navštěvovanou, aby měli opeřenci co největší klid a my s nimi případně nikoho nerušili. Našli jsme si krásnou klidnou pláž kousek od apartmánu. Papoušci zde byli turisty opět obdivováni a nikomu nevadili, spíše naopak byli pro mnohé zpestřením dovolené. Papoušci byli celé dny, pokud jsme trávili čas na pláži, pod stromem ve stínu. Probíhalo pravidelné rosení a k dispozici papoušci měli krmení a pitnou vodu. Když bylo skutečně velké teplo, tak jsme papoušky ponechali většinu dne v apartmánu, kde bylo příjemně. Ven jsme je přesouvali buďto brzo ráno nebo až k večeru, kdy byla teplota nižší. 

Stres z cestování 

Naši papoušci jsou zvyklí s námi cestovat po celé ČR, problémy s jiným prostředím nemají. První rok měli prvotní šok z moře, ale zvykli si poměrně rychle. Další roky už byli naprosto v pohodě a nic je nepřekvapilo. V apartmánu měli všichni k dispozici velké rozkládací klece určené pro psy. Jsou lehce složitelné pro snadný převoz a také prostorné, takže si papoušci mohou užívat svůj klid jako doma na terase. I denní režim neměníme a dodržujeme naprosto stejný, jaký mají doma. Krmení, klid, zábavu a prolet. S papoušky jezdíváme na dovolenou maximálně na 7 dní.

Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky Zahraniční dovolená s papoušky

Co je zapotřebí k vycestování s papoušky 

Na cestu do zahraničí je třeba, aby měl každý papoušek vyřízeny potřebné dokumenty. Jako psi a kočky mají cestovní pasy, tak exotickému ptactvu, když vezeme více než jednoho, se vyřizují na KVS papíry TRACES pro vycestování do zahraničí. Měli jsme tedy pro všechny papoušky vyřízeny papíry TRACES českým veterinářem pro vycestování z ČR a pro návrat ze zahraničí stejné dokumenty také chorvatským veterinářem. Dále jsme měli s sebou kupní smlouvy od každého jedince a potvrzení od veterináře, že jsou všichni papoušci zdraví a schopní cestování. Jelikož jsme cestovali s 9 papoušky, tak jsme tyto dokumenty, po konzultaci s KVS a s Chorvatskou ambasádou, museli mít. Po příjezdu z Chorvatska jsme měli jeden rok doma namátkovou kontrolu z KVS. Zjišťovali, zda jsou papoušci v pořádku a zda jsme si jich nepřivezli více. Na Slovinských hranicích jsme na parkovišti narazili na slovinskou policii, která se na papíry ptala. Když cestujete s jedním papouškem, stačí mít s sebou kupní smlouvu a potvrzení od veterináře, že je papoušek zdravý. U papoušků spadajích do CITES musíme mít příslušné dokumenty k CITES také s sebou. Všímáme si, že se rozmohl trend jezdit na dovolenou do Chorvatska i s papoušky a také se majitelé vyjadřují, že ke svým opeřencům žádné potřebné dokumenty nemají a pouze spoléhají na to, že nebudou mít žádný problém. Je to ale velký risk. Při nějakém podezření může být papoušek bez určitých dokumentů majiteli i odebrán. My jsme před odjezdem domů navštívili místního veterináře, který je oprávněn vydat dané osvědčení. U papoušků provedl klinickou prohlídku a na počkání jsme příslušné dokumenty na cestu obdrželi. 

Každý by tedy měl zvážit, co je pro jeho papouška lepší. Přecijen je to vždy majitel, který svého mazlíčka zná. Je-li papoušek na svého majitele silně fixovaný a jsou na místě obavy, zda papoušek psychicky zvládne několikadenní majitelovu nepřítomnost, tak tady skutečně existuje tato možnost. Jestli se tedy i Vy rozhodnete vzít svého papouška či papoušky s sebou na dovolenou, tak je vhodné se dostatečně informovat na příslušných úřadech a poté si užijte se svým opeřeným kamarádem krásnou dovolenou.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michaela a Markéta Karáskovy

Autorem od: 11.12.2023

Podobné články

Může vás také zajímat