Aktuálně: 5 569 inzerátů168 426 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Krmení holubů

Krmení holubů
Mirek Matula 11.04.2014, 16:00
11 804 3 minuty čtení

Doba, četnost a množství krmiva je velmi rozdílné podle druhu holubího plemene, podle stáří holuba, ročního období, i podle toho, jestli je zařazen mezi výkonné holuby, nebo chovné.

Jednostranná potrava u holubů, kteří se volně nepohybují, nýbrž se zdržují ve voliérách, škodí. Může být příčinou onemocnění jater, ledvin, chudokrevnosti. Pelichání postupuje těžce a trvá dlouho, holubi jsou sužováni hmyzem, nedostává se jim síly a energie zbavit se parazitů.

Holubi krmení kukuřicí jsou tlustí a líní, špatně hnízdí, při potravě smíšené dobře hnízdí a krmí mladé.  Je vhodné přilepšovat zeleninou, třeba hlávkou salátu pověšenou tak, aby na ni holubi dosáhli. Holubi rádi žerou i uvařenou rýži, uvařené, rozmačkané a trochu osolené brambory, vařenou, a pak rozkrájenou kapustu, mrkev i řepu. Měkkou potravu dávejme 2-3krát týdně a střídejme ji se zrním a zeleným krmivem.

Krmení holubů

Ve voliérách krmme v létě třikráte, v zimě dvakrát denně. Pokud se holubi starají o holoubata, měli by mít první krmení co nejdřív ráno, aby staří brzo nakrmili holoubata.

Když to zjednoduším, tak chovní holubi by mohli mít přístup ke krmení pořád, a holubi, kteří jsou v tréninku, by měli držet dietu jak vrcholoví sportovci, a dostanou jen omezené množství krmiva, zpravidla až večer, po návratu z letu.

V zimním období mají chovatelé většinou holuby oddělené od holubic, tehdy se dá na krmení šetřit, ale v chovné sezoně se to nevyplácí, mohly by propuknout nemoci z podvýživy holubů.

Krmítka by měla být se stříškou, aby se zabránilo styku krmiva s holubími exkrementy. Při venkovním chovu je vhodné použití automatických krmítek, kdy se krmítko otevře vahou holuba, a vrabci nemají šanci.

K výživě holubů je potřebný i písek, (mezi holubáři se této směsi říká grit) který se hromadí ve svalnatém žaludku a pomáhá k drcení potravy. Obsahem minerálních látek bývají prospěšné i hrudky hlíny, jež holubi sbírají. Všechny minerální látky (popřípadě i s některými vitamíny) proto holubům zpravidla podáváme ve zvláštních směsích, podle obsahu hlíny a zvlhčení (s následným vysušením) buď sypkých, nebo drobivě slitých (holubí koláč, Kolumbin). Snadno si jej vyrobíme sami ze směsi přesátého (hrubšího) křemenného písku, do růžova zbarveného přídavkem Plastinu a (nebo) Vitaplastinu a jen do zcela mírně slané chuti s přídavkem kuchyňské soli - na jeden kbelík písku asi 2 kg nebo Vitaplastinu a 150 g soli. Je nutné dokonalé promíšení (sůl nesmí být v hrudkách). Můžeme přidat i něco hlíny, vaječné skořápky, rozpadlou omítku, popřípadě i další přídavky. Často to bývá fenykl nebo anýz, což však pro holuby není nutné. Příznivý účinek na trávení má přídavek drceného uhlí. Výborná je kostní moučka. Tuto minerální směs si můžeme připravit do zásoby a doplňujeme ji holubům podle spotřeby celoročně. Při podávání ji můžeme zvlhčit.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Mirek Matula

Autorem od: 02.03.2014

Podobné články

Může vás také zajímat