Bělozubka bělobřichá

Crocidura leucodon

Výskyt: Evropa
Délka: 7-9 cm
Hmotnost: 7-15 g
Březost: 31 dnů
Počet mláďat: 3-9 ks
Délka života: 1 rok
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
02.12.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3439 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Bělozubka bělobřichá dosahuje délky těla 70-90 milimetrů, ocas je dlouhý 25-35 milimetrů, zadní tlapka má délku 11-13 milimetrů, hmotnost dospělé bělozubky bývá v rozmezí 7-15 gramů. Srst na hřbetě je hnědá, bílé břicho vystupuje vysoko na boky, rozhraní je ostré. Ze srsti ocasu ční brvité chloupky, ušní boltce jsou výrazné. Nahoře má po třech jednohrotých zoubcích.

Rozšíření

Severní hranice výskytu zasahuje do Německa a Polska. V České republice je bělozubka bělobřichá velmi vzácná, na Slovensku je o něco hojnější.

Způsob života

Je vázána na teplá a suchá místa. Ve srovnání s rejsky je bělozubka méně čilá. Z listí, trávy a bláta staví hnízdo, často pod kompostem. V noci loví hmyz a jiné bezobratlé. Samice vrhne 2x po 3-9 mláďatech. Ve srovnání s rejsky a rejsci je doba březosti delší (31 dní), což se odráží i v pokročilejším vývoji novorozených mláďat. Po porodu váží okolo 1 g, prohlédnou již 13. den a jsou kojena asi 4 týdny. Hnízdo mívá nejčastěji kulovitý tvar a k jeho stavbě používá suché trávy, mechu a listí. Před vlastním porodem a prvních 10-12 dnů po narození mláďat samice hnízdo uzavírá kvůli jejich nedokonalé termoregulaci. Bělozubky mohou pohlavně dospívat již během prvního roku života. V zajetí nejsou obě naše bělozubky na předkládanou potravu náročné, a proto se na rozdíl od rejsků snadněji chovají.

Bělozubka bělobřicháNázvy ve světě

Anglicky: Bicolored Shrew, Německy: Feldspitzmaus, Holandsky: Veldspitsmuis, Chorvatsky: Poljska rovka, Maďarsky: Mezei cickány, Rusky: Belobrjuchaja bělozubka, Slovensky: Bielozubka bielobruchá

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.