Aktuálně: 4 504 inzerátů179 108 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Bělozubka tmavá

Crocidura russula

Bělozubka tmavá

Crocidura russula

Bělozubka tmavá

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 6-9,2 cm
  • Hmotnost: 6-15 g
  • Březost: 26-27 dnů
  • Počet mláďat: 1-6 ks
  • Délka života: 1 rok
  • Potrava: Hmyz
Bělozubka tmavá
Kam se řadí?

Bělozubka tmavá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Soricidae - rejskovití
  • Podčeleď: Crocidurinae - bělozubky
  • Rod: Crocidura - bělozubka
Bělozubka tmavá
Kde žije?

Bělozubka tmavá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 14:23
7 258 2 minuty čtení

Identifikace

Bělozubka tmavá dosahuje délky těla 60-92 milimetrů, ocas je dlouhý 30-48 milimetrů, zadní tlapka pak 10-14 milimetrů, dosahuje hmotnosti 6-15 gramů. Tmavě šedé břicho je nezřetelně odlišeno od šedohnědých zad. Třetí jednohrotý zoubek je relativně větší než u bělozubky bělobřiché a bělozubky šedé.

Rozšíření

Západní okraj výskytu bělozubky tmavé zasahuje Německo, Švýcarsko a Rakousko.

Způsob života

Bělozubka tmavá je aktivní převážně v noci. Obývá suchá travnatá i zalesněná místa. Často ji nacházíme v zahradách a kolem lidských sídlišť. Svými zvyky připomíná ostatní bělozubky. Velikost vrhu se pohybuje od 2 do 4 (1-6) mláďat, která při narození váží asi 0,5 gramu. Přibližně 10. den života se jim tělo pokryje srstí a v tomtéž období se i otevírají oči. Ve stáří 12-13 dní mláďata poprvé opouštějí hnízdo. Zpočátku se jedná jen o krátké výlety, které samice obvykle přeruší přenesením mláďat zpět do úkrytu. Kromě toho bělozubky využívají ještě druhý, pro ně zcela typický způsob transportu - karavanu. Jedno mládě se zachytí za kořen ocasu samice a stejně se připojí ostatní mláďata ke svým sourozencům. Drží se navzájem tak pevně, že se samicí lze někdy zvednout i celý řetěz mláďat.

Názvy ve světě

Bělozubka tmavá

Anglicky: White-toothed Shrew, Holandsky: Huisspitsmuis

Mohlo by vás také zajímat

Krajta tygrovitá tmaváBerneška tmaváBělozubka šedáBělozubka bělobřicháPlískavice tmaváBělozubka nejmenšíVčela medonosná tmaváTreska tmaváSmuha tmaváVážka tmavá

Podělte se s námi o názor na tento text →