Aktuálně: 4 424 inzerátů179 667 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Plískavice tmavá

Lagenorhynchus obscurus

Plískavice tmavá

Lagenorhynchus obscurus

Plískavice tmavá

  • Výskyt: Jižní Amerika, Jižní Afrika a Nový Zéland
  • Délka těla: 1,7-2,1 m
  • Hmotnost: 70-85 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby
Plískavice tmavá
Kam se řadí?

Plískavice tmavá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Delphinidae - delfínovití
  • Rod: Lagenorhynchus - plískavice
Plískavice tmavá
Kde žije?

Plískavice tmavá

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
3 252 2 minuty čtení

Tento malý, statný delfín má výrazné, ale variabilní zbarvení. Převážně je tmavošedý s modrým hřbetem a světle šedý nebo bílý zespodu, a tyto dvě barvy jsou odděleny zužujícími se šedými pruhy. Navíc rozeklaná světlá skvrna je na každém boku. Plískavice tmavá vytváří tři poddruhy, jihoamerický z okolí Jihoafrické republiky a dosud nepojmenovaný poddruh objevený u Nového Zélandu. Plískavice tmavá je čilá ve dne v noci, živí se drobnými, v hejnech žijícími rybkami a olihněmi, které loví jak na povrchu, tak v hloubkách. Patří do početné čeledi delfínovitých s asi 33 druhy.

Plískavice tmavá dorůstá délky těla 1,7-2,1 metrů, hmotnost se pohybuje mezi 70-85 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá západ a jih Jižní Ameriky, Jižní Afriku a Nový Zéland; všude obývá pobřežní a kontinentální šelfové vody.

Náleží do čeledi delfínovití (Delphinidae) - jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.

Jednotlivé druhy měří od 1.2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4.5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích.Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
 

Názvy ve světě

Plískavice tmavá

Anglicky: Dusky Dolphin

Mohlo by vás také zajímat

Krajta tygrovitá tmaváBerneška tmaváBělozubka tmaváPlískavice strakatáPlískavice novozélandskáPlískavice plochočeláPlískavice bělonosáPlískavice šedáPlískavice bělobokáVčela medonosná tmavá

Foto: http://kolibriexpeditions.com

Podělte se s námi o názor na tento text →