Aktuálně: 4 434 inzerátů179 748 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Plískavice šedá

Grampus griseus

Plískavice šedá

Grampus griseus

Plískavice šedá

  • Výskyt: Na celém světě krom polárních moří
  • Délka těla: 2,5-4 m
  • Hmotnost: Do 350 kg
  • Březost: 340-360 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Sépie
Plískavice šedá
Kam se řadí?

Plískavice šedá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Delphinidae - delfínovití
  • Rod: Grampus - plískavice
Plískavice šedá
Kde žije?

Plískavice šedá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 14.03.2014, 09:00
4 209 2 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla 2,5-4 m, hmotnost do 350 kg. Nápadné kulatá hlava, protože čelo vystupuje velmi strmé a není tu typický zobák. Horní čelist nemá zuby, dolní čelist má 2-8, nejčastěji čtyři na každé straně. Tělo je často pokryto dlouhými jizvami, které snad vznikají kousnutím jedinců téhož druhu.

Dlouhé a špičaté prsní ploutve jsou černé a nasedají na bílý hrudník velmi kontrastně. Dlouhá hřbetní ploutev vyčnívá za polovinou hřbetu srpovitě dozadu. Celý hřbet je proměnlivě zbarvený, většinou šedavé. Břišní strana je světlá. Mohutná ocasní ploutev je uprostřed vroubkovaná.

Výskyt

Na celém světě s výjimkou polárních moří, na západoevropských pobřežích dosti hojná. Vyvržené kusy se nacházejí nejčastěji na západě a jihozápadě britských ostrovů.

V severních mořích se plískavice šedá vyskytuje zřídka, ale byla spatřena v západní části Středomoří a v Jaderském moři. Těžiště jeho výskytu je zřejmě kolem Azorských ostrovů.

Způsob života

Plískavice šedá plave v malých skupinkách po čtyřech až šesti kusech, málokdy je jich více, ale i samotáři se občas vyskytují. Pouze při tahu ze severu na jih se objevují velká hejna. Zvědavá plískavice se často na vodě vztyčuje, několik sekund otáčí hlavou a opět se svisle ponoří.

Potrava

Výhradně sépie.

Rozmnožování

Mláďata se rodí většinou koncem zimy a v předjaří. Zdá se, že samci a samice žijí dlouho spolu v rodinné skupině. Březost trvá 340-360 dní, kojení asi rok. Různé jizvy na těle plískavic snad vznikají při bojích soků o samici.

Názvy ve světě

Plískavice šedá

Anglicky: Risso's Dolphin, Holandsky: Grijze dolfijn, Chorvatsky: Glavata pliskavica

Mohlo by vás také zajímat

Bělozubka šedáŽluna šedáLiška šedáPlískavice strakatáPlískavice novozélandskáPlískavice plochočeláPlískavice tmaváPlískavice bělonosáPlískavice bělobokáRůžicha šedá

Foto: http://filmatidimare.altervista.org

Podělte se s námi o názor na tento text →